"Синя" и "зелена" зона парирали паразитите в София

Мисия София

23-11-2012, 17:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

За час 7 хил. шофьори преминават транзитно през центъра

"Синя" и "зелена" са постигнали желания ефект, а именно осигуряването на свободни места за паркиране в София, похвали се шефът на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Тодор Тодоров.

"И двете зони, както и новите им цени, изпълняват функцията си, която им е определена от наредбата, а и елиминират паразитния трафик в централната градска част", убеден е той.

Тодоров обяви, че на 24 и 31 октомври са проведени пълни преброявания на трафика в София.

"Резултатите от полевите проучвания, които са много точни, показват за "синята" зона 21% свободни места в рамките на пиковите часове между 8 и 9 часа и между 10 и 11 часа и за "зелената" зона 18% свободни места", допълни той.

Според него все още в централната част на София има доста висок процент на транзитно преминаване - около 6-7 хиляди шофьори на час.

"Този транзитен трафик не може да бъде намален само чрез мерките на платено паркиране, трябва да се вземат и други мерки, включително и изграждане на инфраструктура", настоя той.

По негова информация най-натоварен е трафикът и транзитът в сините зони около булевардите "Витоша", "Цар Освободител", "Васил Левски" и "Тодор Александров".

Шефът на Центъра за градска мобилност каза още, че за октомври приходите от "синя" зона са 775 253 лева, а за "зелена" зона - 361 158 лева или общо 1 136 411 лева.

През миналия месец има увеличаване на приходите само от SMS-и.

Той посочи, че над 7000 винетки са купени до днешна дата. За "синя" зона – 2395, а за "зелена" зона 4680.

"Увеличените приходи отиват за развитие на градския транспорт, но за момента печалбата не се използва за изграждане на паркинги", уточни Тодор Тодоров.