Чичо Скрудж на 65 години - уроците на един "приказен" милиардер

Животът

23-11-2012, 14:41

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ако международната финансова политика вземаше пример от Скрудж Макдък, щяхме да избегнем няколко кризи от последните години

"Ако международната финансова политика вземаше пример от Скрудж Макдък, щяхме да избегнем няколко кризи от последните години“. Това твърди Пер Щайнбрюк, бивш министър на финансите на Германия и кандидат за канцлер на страната си, пише Profit.bg.

"Трябваше да имаме по-големи сейфове, като този на Чичо Скрудж, и да съхраняваме в тях парите, вместо да наводняваме пазарите и да надуваме финансови балони“, допълва той в интервю за Tagesspiegel.

Скрудж Макдък съвсем скоро ще навърши 65 години. Персонажът на Walt Disney, създаден от Карл Бракс, се появява малко преди Коледа през 1947 г. в "Коледни приказки“ по Чарлз Дикенс и периода до 1960 г. влияе на света в "Патешки истории“ като никой друг.

Предвид кризите, създадени през последните години от участниците на финансовите пазари, старият скъперник може да бъде смятан за противоположност на инвестиционния банкер, твърди Tagesspiegel. Той инвестира само това, което е спечелил сам, и защитава с цялото си сърце своите обожавани талери.

Скрудж едва ли би инвестирал в имотен балон. Един от неговите девизи е: "Този, който харчи пари, не разбира нищо от истинската радост на капиталиста“.

Да си припомним, че Скрудж Макдък, за разлика от много истински милиардери, е спечелил парите си сам. Според неговата биография "Скрудж Макдък: неговият живот, неговите милиарди“ от Дон Рос, чичото се е родил в края на XIX век в бедно, но предприемчиво семейство.

Първият талер (10 цента), който пази като талисман, печели от чистене на обувки. По това време решава да емигрира в Америка.

"Ще бъда по-твърд от най-твърдите и по-хитър от най-хитрите и по честен път ще се добера до върха“, казва той.

Анимационният образ, създаден като американски "self-made” (създал сам богатството си) милиардер, трупа състояние като златотърсач в Аляска, после като капитан на кораб по Мисисипи, а накрая в неговата империя влизат банки, жп линии, авиолинии, фабрика за играчки и мини.

Въпреки това за състоянието му се знае малко. В „Честолюбецът“ той твърди, че има вече 72 квадрилиона долара. В "Похитителите на работи“ Чичо Скрудж чете статия, в която пише, че е спечелил 200 дизилиона.

В "Случай в Поднебесната“ се казва, че той печели по 1 млн. долара в час. За да бъде разорен Скрудж, ще трябват 695 г. и ако не се броят високосните, състоянието на чичо Скрудж е 6.09 трлн. долара.

През 2009 г. wolfgnards.com оцени, че в сейфа на Чичо Скрудж вече трябва да има 27 трлн. Долара.