Известни бургазлии вдигат параклис на 24-ти пехотен полк

Мисия Бургас

23-11-2012, 14:54

Автор:

Светина Еленова

Всичко от Автора

Мястото за поклонение ще бъде в Морската градина

Жертвите от Балканската война ще бъдат почетени с издигането на параклис, който ще представя бойния път на 24-ти пехотен морски полк. Той ще бъде построен в Морската градина в Бургас.

За целта днес се събра комитетът, който ще отговаря за иницативата под егидата на областният управител на Бургас Константин Гребенаров, а в него влизат известни бургазлии, сред които отец Иван Беров, зам.-кметът Красимир Стойчев, комодор Митко Петев от Военноморска база Бургас, тийм директорът на „Черноморец-Бургас” Радостин Кишишев, шефовете на промишлената палата и търговската камара Цанко Иванов и Витка Вълчева , председателят на Дружеството на художниците Митко Иванов.

Идеята за построяването на такъв храм е на инженер Николай Кожухаров. На работна среща на ИК той заяви, че в региона няма нито един параклис в памет на жертвите от балканската война. Целта е да бъде представен бойния път на 24-ти пехотен черноморски полк.

Автори на проекта са арх. Филипина Гугучкова и арх. Васил Дончев. Те предлагат параклисът да бъде построен в района около Пантеона, при положение, че Община Бургас се съгласи да отреди място за изграждането му на там. По първоначални данни сумата за изграждането на параклиса ще е 60 000 лв. Той ще бъде разположен на площ от 45 кв. метра, а изграждането му ще стане факт за три месеца.