Розовите масиви в Пловдивско магнит за китайските инвеститори

Мисия Пловдив

23-11-2012, 17:57

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Петя Коленцове

Всичко от Автора

Кметът Иван Тотев не успя да донесе подаръци от Китай, бизнес интересите на града бяха по-важни

Огромен интерес към празниците на розата и Южен централен регион са заявили китайски инвеститори при посещението на кмета Иван Тотев на туристическото изложение в Шанхай, съобщи самият той.

Първото зарязване, розобера и процесите на производството на розово масло приковали вниманието им.

Фирмите с апетит към бранша не си губят времето. Ще пристигнат в България на 26 ноември, на следващия ден ще гостуват и в Пловдив. Заедно с кмета те ще огледат региона на Карлово и Калофер. Другата седмица китайските инвеститори ще се срещнат с български фирми, които се занимават с парфюмерия, козметика и отглеждат розови масиви и притежават розоварни.

Пловдивска област се е сторила любопитна и на компания за производство на карий, ръчни колички и голяма телекомуникационна компания.

По думите на Тотев нашият регион ще привлича туристи с представянето на културно-историческо наследство, което е от Римския период и е непознато за азиатските пазари.

Виненият туризъм също е застъпен в източната страна. Българските делегати са представили и възможностите за СПА в Южен централен район.

„България не е работила в посока на привличане на китайски туристи у нас“, категоричен е кметът.

Тотев съсредоточил вниманието си към четирите най-големи тур оператора в Китай. По данни на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за миналата година имаме едва 5 хиляди посещения, включително и бизнес делегациите.

От многото бизнес срещи на Тотев не му е останало време да купи подаръци, призна самият той.

Кметът не можа да нахвали мащабите на форума в Шанхай. Например на една от презентациите са присъствали 350 представили на китайски фирми. „Огромна беше гордостта ми да представя Пловдив пред толкова хора“, похвали се той. Пловдив е бил единственият град с две презентации, освен националните. Другото представяне за възможностите на индустриалните зони е направил собственикът на „Сиенит Холдинг“ Пламен Панчев.