Съботни наброски

Без цензура

24-11-2012, 11:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Красимир Ангелов

Всичко от Автора

Новините от седмицата от по-различен ъгъл

Точно месец остава до началото на коледните празници, трапезите, наздравиците и подаръците. Молчета и квартални магазини вече са обсипани с гирлянди, лампички, фандифлюшки и времето на голямото пазаруване все повече наближава. За мъжете – традиционно противници на търчането по магазини, остава надеждата да падне малко сняг и да се обяви "код червено" – времето на червеното вино и свинските мръвки.

Но преди да запалим колата и да си търсим дълго места по паркингите на големите магазини, нека видим какво се случи през отминалата работна седмица. Така де – светът още не е свършил, макар че и краят му, разправят, май се види.

И понеже се стараем да сме позитивни – започваме с една наистина прекрасна новина за столицата – в началото на 2015 година метрото вече ще ни вози до летището и Бизнес парка в Младост. Успоредно с това главният архитект Петър Диков ни информира, че нещата около третия метродиаметър също се движат доста добре и дори вече се мисли за разширение, което да стига до зала "Арена Армеец".

Всичко това разбира се е похвално и за да сме от полза за Столична община от екипа на Sofiautre.bg сме готови с още няколко предложения за бъдещи разширения на софийското метро.

Първата и най-важна стъпка естествено – довеждането на подземната железница до вратите на родния Лас Вегас, нощният пулс на столицата – самата полуавтономна област, носеща звучното име Студентски град! Защо полуавтономна ли? Ми защото там домакинките имат повече власт от кмета, лелките имат повече правомощия от Цветан Цветанов и влизат в стаите и без документ за обиск, а студентите отдавна са обявили независимост от университетите и са зависими главно от нощните клубове.

Сега ще кажете – то метрото минава наблизо, имат 3 автобуса до Студентски град, какво повече иска родната академична младеж? Е, да, ама метро си трябва. Представете си следната ситуация – на кафе сте в центъра с приятел/ка, а до 23,30 трябва да си заемете предварително резервираната маса в дискотеката в Студентски. Иначе горите – желаещи да я заемат  - бол. А сега стигнете за 5 минути от кафенето в центъра до дискотеката! Иначе чат една метростанция на Зимния и всичко е на 6. Давай салфетките!

Сутрин пък бъдещите висшисти няма да се лашкат 30 минути в легендарния 280, събиращ миризмата на елегантен парфюм и алкохолни изпарения в едно, а ще се спускат за 10 минути до аулите на университетите.

Разбира се първия метродиаметър трябва да има и бъдещо разширение към Банкя и Бояна. Защо към Банкя, мисля че е ясно. То Правец стана град заради държавен ръководител, пък едно метро до Банкя ли няма да прекараме? По-интересна тук е идеята за метро до Бояна, или поне до резиденцията на първите ни мъже там.

Правим една метростанция "Резиденция Бояна" със специален достъп до нея, поръчваме на първите ни мъже модерно бизнес влакче и сутрин се товарят един по един на метрото и за 10 минути са по работните си места на Дондуков 1 и Дондуков 2. Няма да има задръствания, няма да има скъпи коли. Разбира се няма да забравим и гардовете от НСО, за които може да поръчаме и специални кортежни влакчета, които да се движат пред и зад мотрисата на първите ни мъже. Това за сигурност, в случай, че някой заблуден ватман е решил да подкара превозното си средство към властта. Специално за държавните ни мъже ще има и специална контрола в техния си метровлак. Лелките там обаче няма да викат "Билети и карти за проверка", а доста по държавническото "Европроекти и бюджети за проверка".

А когато опашем цяла София с метро, редно е да го подкараме и към Скопие. По този начин ще свържем нашата столица с центъра на най-древната цивилизация на света. А когато един ден в Скопие започнат строежа на метрото си, всъщност няма да го строят, а просто ще разкрият тунелите на първото метро създавано някога на Земята. Вероятно лично Александър Македонски му е резнал лентата преди да тръгне да покорява света.   

И като започнахме темата за нашите западни съседи, да отбележим и още една новина, която предполагаме доста ги касае. През седмицата стана ясно, че марсоходът "Кюриосити" е открил нещо сензационно при анализ на образци на марсианска почва. Въпреки това учените от НАСА отказват да съобщят какво точно е открил роувърът. Специалистите имат намерение да проверят още веднъж данните, за да се изключи грешка и чак тогава да "взривят" обществото.

От екипа на Sofiautre.bg имаме няколко предположения какво е открил марсохода. Единият вариант е най-логичният – следи от македонска цивилизация, населявала червената планета. Това обаче едва ли би било толкова сензационна новина, защото ние си я знаем. Другата хипотеза е, че съществува вероятност сензационното откритие да е първата копка на Лот 1 от Междугалактическата магистрала. Или пък скандално извънпланетарно имение на Братя Галеви.

В краен случай откритото може да е тайна репетиционна на попфолк звезди, което напълно отговаря на въпроса защо на Марс вече няма живот.

И тъй като събота за повечето хора е почивен ден, бихме представили и едно предстоящо събитие, което може да посетите в случай, че не сте в някой мол, а имате останали домат от лятото в полуразложено състояние. Томатина фест или направо протест, организират група ентусиасти в социалната мрежа Facebook. Над 1000 души вече са потвърдили участие в шествието пред Народното събрание в знак на солидарност с ареста на Николай Колев – Босия.

Съветваме ги все пак, ако имат зелени доматки, да си ги сложат в туршията, а не да правят Женски пазар пред Парламента. Сега вече ако са им останали наистина презрели домати от "лятоска" и няма къде да ги отнесат... А на политиците просто ще им кажем: Господа политици, радвайте се, че още киселото зеле не е станало, защото вкиснати зелки пред парламента... Бая ще мирише.

И за край на нашия седмичен преглед сме оставили една чудесна новина – раждането на втората щерка на Димитър Бербатов. Да е жива и здрава, да радва мама и тати, а на голаджията на Фулъм ще му пожелаем да помисли и за бъдещето на българския футбол и скоро да започне да работи по раждането на млад нападател с фамилията Бербатов. А и едни близнаци Бербатови в атаката на националния тим след 20 години също не звучи зле, нали?