Днес честваме паметта на Свети Климент Охридски

Общество

25-11-2012, 12:34

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бяха отслужени литургии във всички именувани на него църкви

На 25 ноември всяка година Православната Църква чества паметта на св. Климент Охридски.

 

По този повод и във връзка с празничния за християните неделен ден във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Света Литургия. В храм "Св. Климент Охридски" (в столичния жк "Люлин"), който в този ден отбелязва своя храмов празник, ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия. Тя ще бъде оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение ще участват храмовото духовенство и столични свещеници.


Архиерейска света Литургия ще бъде отслужена и по повод празника на Богословския факултет в София "Свети Климент Охридски" в чест на светеца, дал името на най-стария ни университет. Богослужението ще оглави Негово високопреосвещенство митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.


В древния столичен храм "Св София - Премъдрост Божия" архиерейска Света Литургия ще оглави Негово преосвещенство Стобийски епископ Наум - главен секретар на Светия Синод на БПЦ. Той ще бъде в съслужение с о. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска св. митрополия и предстоятел на църквата и храмовото духовенство.