Ябълките и ананасът: вкусна четка за ослепителна усмивка

Животът

25-11-2012, 15:22

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Гаргара и само с вода пази от настинка

Ябълките, ананасът, ягодите, карфиолът, целината помагат за бели зъби.

Правят го или със слабите киселини, които съдържат плодовете, или по механичен път - докато хрупаме зеленчуците, те отстраняват фино полепналите частици и оцветители. Едновременно с това масажират венците и работят за тяхното здраве. Увеличават и притока на слюнка - тя освен всичко друго е и начин да се отмиват остатъците и багрещите вещества, пише в. "24 часа".

Ново изследване на американски стоматолози пък показа още една полза от пресния ананас. Съдържащият се в плода ензима бромелаин действа като естествен препарат за отстраняване на плаката, докато тя е още лепкав филм от бактерии, който се натрупва върху зъбите. Микробите произвеждат киселини, които разрушават емайла и улесняват образуването на кариес.

Гаргара и само с вода пази от настинка

Гаргара с най-обикновена хладка вода защитава от инфекции гърлото, носа, трахеята.Тази практически безплатна възможност за профилактика се потвърждава от проучване на японския Факултета по обществено здраве в Киото.

В Страната на изгряващото слънце промивките на гърлото с вода са разпространена традиция за поддържане на устната хигиена и срещу патогените, които човек непрекъснато поглъща. Но доказателствата за тяхната ефективност срещу настинки се търсят сравнително отскоро. За по-голяма достоверност проучването било проведено със здрави доброволци на възраст от 18 до 65 г. в две последователни зими. Участниците били разделени на случаен признак на 3 групи и в продължение на 2 месеца правели сутрин, обед и вечер 15-секундна “баня” на гърлото.

Едните ползвали за гаргарата вода, другите - разтвор на медикамент със силен противовъзпалителен ефект, а контролната група полагала само обичайните грижи за хигиена. През целия експериментален период участниците старателно описвали всички случаи на инфекции на носа, гърлото, фаринкса, трахеята, отделно по 3-степенна скала отчитали тежестта на симптомите. Тези, които не правели процедури, записали повече разболявания от останалите две групи. Лекарите очаквали благотворния ефект - нали ако методът не работи, няма да продължава да битува от векове, но били изненадани от мащаба.

В групата на водна профилактика боледували 36% по-малко от хората, отколкото в контролната, оплакванията им били по-леки и се възстановявали по-бързо. Резултатите се цитират не само в научни издания, но и в съветите на брошурите на престижни американски клиники в навечерието на зимата.

Освен че е безплатен и лесен, методът не отнема и време. Заедно с честото миене на ръцете е най-достъпната профилактика срещу зимните настинки и грипа.

Но в дома си имаме и много други евтини средства, които помагат да сме здрави. Цветя като мушкато, жасмин, лавандула, розмарин, които пречистват въздуха в стаята, са само началото. Вижте какво още помага.