Пловдивска епархия варди честта на дядо Николай

Мисия Пловдив

25-11-2012, 19:30

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Поповете доволни, че владиката остава само пловдивски митрополит

В отворено писмо до Светия синод духовенството на Пловдивската епархия изразява подкрепа към пловдивския митрополит Николай.

''Искрено се радваме за това, че Бог не допусна нашият архиерей да бъде натоварен, макар и временно, с още един кръст и с отговорността за друга, освен за поверената му пловдивска епархия, като го запазва сред нас'' – пишат свещениците, които се присъединяват към 40-дневния траур, обявен от митрополит Николай след смъртта на патриарх Максим.

Същевременно духовниците изказват дълбока печал от необоснованите нападки срещу дядо Николай. ''Не приемаме, че църквата може да се ръководи с унижения, заплахи и диктат'' – пишат свещениците в документа. "Намеците, че той и други митрополити биха могли да бъдат подложени на църковни наказания за неизвестни техни провинения приемаме като груба инсинуация и опит за намеса на външни за църквата кръгове в нейната дела" - пишат свещениците.

''Знаем, че след изтичането на 40-дневния срок на молитвен траур митрополит Николай ще се отдаде отново със сърце и всеотдайност на текущите дела на Светия синод'' – пише още в отвореното писмо на свещениците от пловдивската епархия.