Родолюбци опасаха Бургас с некролози на BG революционери

Мисия Бургас

25-11-2012, 17:41

Снимка:

facebook.com и burgas.utre.bg

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

София, Варна и Пловдив също са се включили в акцията

Бургас осъмна облепен с некролози на видни българи, предаде репортер на Burgasutre.

Стените около Тройката, на които често се лепят афиши, стълбовете на възлови места в града, дори дървета бяха опасани с ликовете на Левски и Ботев. Точно под снимката на всяка от "скъбните вести" е описано преди колко години е загинал възрожденецът и как се е борил за свободата на България - с перо или сабя. Минувачите, забелязали странните некролози, веднага започнаха да гадаят кой и с каква цел е налепил морския град.

"Възможно е да е заради последните скандали с текстовете на нашите възрожденски писатели в учебниците. Не съм негативно настроен към акцията", коментира за Burgasutre 23-годишният студент по право Никола Милевски.

Все пак авторите на необичайната акция са оставили координати на страница "Пробуждането на България" в социалната мрежа Facebook. Засега са изготвени некролози на 15 видни българи сред които Иван Вазов, Добри Чинтулов, Георги Раковски, Неофит Рилски, Паисий Хилендарски. В мрежата будни младежи веднага пожелаха да се организират подобни акции и в други градове в страната.

"Целта на всичко това е да се събудим и да започнем да правим нещо ако не искаме след време България да бъде обозначена само на старите карти. Когато отворим напълно очите си и разберем, че полза няма да се оплакваме по между си, то тогава може да се започнат протестите, защото само тогава ще сме единни и осъзнали, че ние сме тези, които решават каква ще е съдбата на България", коментираха последователи на идеята в социалната мрежа.

По данни на администраторите на страницата София, Варна, Бургас, Пловдив, Гоце Делчев, Радомир и Козлудуй са се включили в кампанията.