Дубай ще строи най-големия търговски център

Свят

25-11-2012, 19:01

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пореден гигантски проект за емирството

Емирство Дубай, което се прослави с гигантските си проекти, съобщи за плановете си да построи нов град с най-големия търговски център в света и с парк по-обширен от известния Хайд парк в Лондон.

Емирът на Дубай шейх Мохамед бен Рашид ал Мактум обяви в комюнике проекта за "нов град в Дубай", който ще носи неговото име. Кога ще започне изграждането му не се уточнява, както и размерът на инвестицията. Проектът ще се финансира от холдинга на емира и от компанията Емаар Пропъртис, която вече осъществи няколко престижни проекта като кулата Бурдж Халифа – най-високата в света.

Проектът ще включва най-голямата зона с художествени галерии в района на Близкия изток и Северна Африка и нови жилищни райони, макар в емирството да има свръхзастрояване, което бе в основата на имотния балон през 2009 г.

Дълговата криза на емирството, което е част от Обединените арабски емирства (ОАЕ), разтърси световните финансови пазари. Впоследствие Дубай успя да преструктурира дълга си и отново възстанови растежа.

Според комюникето "Молът на света" - най-големият на планетата – ще може да посреща 80 милиона посетители годишно, а паркът ще е с 30% по обширен от Хайд парк.