Аулата на СУ – свещен храм на националния дух

Мисия София

25-11-2012, 20:01

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Това смята проф. Боян Биолчев, бивш ректор на СУ "Св. Климент Охридски"

Ако има свещен храм на националния дух, това е Аулата на Софийския университет. За зрелостта и устойчивостта на една нация може да се съди по много белези, но един е абсолютно категоричен – отношението на нацията към държавния университет.

Дано това съзнание просъществува и в по-категоричен вид.

С тези думи проф. Боян Биолчев, бивш ректор на СУ "Св. Климент Охридски" откри патронния празник на Алма Матер. По-рано представителите на академичната общност от университета поднесоха и празничен венец пред паметника на Св. Климент Охридски. Министърът на образованието Сергей Игнатов също участва в краткото шествие от централния вход на университета до паметника и поднесе цветя пред патрона на Алма Матер.

Откакто свят светува търсачите на знание се събират в храмове като този, в който сме се събрали днес, заяви министър Игнатов. Днес празнува цяла България, добави той. Абсолютно съм убеден, че помолитвеното застъпничество на св. Климент Охридски ще продължи да помага на Софийския университет да разнася светлина по цялата българска земя, каза още министър Игнатов.

Той не пропусна да благодари на университета за безкористната работа заедно с МОМН за разработване на оперативна програма за наука и образование. Алма Матер получи приветствия и от президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов и др. Като част от празничната церемония всички достигнали академичното звание професор през последната година тържествено получиха удостоверенията си.

Софийският университет си остава основен научен център за България заедно с БАН, каза ректорът на Алма Матер проф. Иван Илчев. За да не звучат думите му без покритие професорът се позова и на статистиката. "Според институционалния индекс на Хирш УНСС има индекс 4 Пловдивски и технически университет – 30, Медицинския - 61, и нашата Алма Матер – 78", съобщи Илчев.

Дали можем да хвърлим мост между времето на Св. Климент Охридски и сегашното време, продължи словото си професорът. "Заслужава си поне да опитаме, най-малкото, за да почерпим достойнство от тези, които, без да превиват коляно пред никого са станали светила на света. Светила надали ще станем, но да опитаме да озарим малко още обществото ни", призова ректорът.

Знанието е божествено, само че защо 1000 години след патрона ни трябва да броим знанието не само за подвиг, но и измъчен подвиг, запита Илчев. Нека да бъдем достойни за нашия патрон, за когото не само знанието и предаването на знанието са били част от този подвиг, каза още историкът.

По време на церемонията бяха връчени наградите за научна дейност на университета и четвъртата поредна награда за млад учен на Столична община. Наградата на общината, връчена от кмета Йорданка Фандъкова, спечели д-р Ива Пушкарова, автор на над 50 публикации и концепция на държавната политика по отношение на детето, приета от МС през 2011г.