Улични свирджии изкарват пари колкото за патрончетата

Мисия София

26-11-2012, 07:24

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Дневната им заработка из София тръгва от 5 и стига до 60 лева

От 5 до 60 лева могат да се изкарат на ден с пеене и свирене из подлезите в централната част на София, разкриват улични музиканти пред "Труд".

"За да си заслужиш тези пари, е задължително да умееш да свириш, да си гласовит, да носиш на студ и да не ти пука", обяснява 62-годишният Марин Христов.

Възрастният мъж разпъва овехтелия си акордеон на стълбите над метростанция "Сердика".

Той не вижда с едното око, член е на Съюза на слепите и има разрешително от столична община да свири на пл. “Гарибалди”, пред хотел “Плиска” и Окръжна болница, на пл. “Св. Неделя”, пл. “Славейков”, ул. “Пиротска” и около НДК.

Входът към станция “Сердика” обаче е любимата му сцена за импровизирани концерти. Там бай Марин се труди всеки ден от 8,30 до 11,30 ч.

"Мога да изпълня всичко - народни хора, естрада, но любими са ми македонските песни", казва акордеонистът. Като млад свирел по сватби, кръщенета и банкети, но от началото на прехода тези му ангажименти бавно намаляват и накрая секнали.

"Случвало се е да изкарам и по 40, и по 60 лв. на ден, ама сега хората нямат пари", допълва той. Откакто ни връхлетяла кризата, заработва колкото за кутия цигари от 4,30 лв., три-четири патрончета водка по 2,80 лв. и хляб.

"Случвало се е на ден да сгъна по 10 патрончета. Иначе на това течение не се издържа", споделя бай Марин. Според неговите наблюдения към картонената кутия в краката му с дребни монети по-често се навеждали жени и момичета.

В подлеза до Софийския университет “Св. Климент Охридски” кларнетистът Христо Такев набляга на джаза и естрадата. Преди да се пенсионира, той свирел в градския оркестър на столицата. Сега кърпи пенсията си от 135 лв., като свири парчета на Пресли, “Бийтълс” и Едит Пиаф. “Изкарвам колкото за прехраната. По 5, по 10 лв.”, признава той.

На входа на подлеза срещу Алма матер пък печели почитатели най-новото попълнение на уличните музиканти в София - Йордан Нанков.

Той излязъл на улицата със синтезатора си през май тази година и свири на това място през ден-два, защото е първокурсник в музикалната академия, където се учи да свири поп и джаз на пиано при маестро Антони Дончев.