Старозагорци чистят парк, протестират срещу застрояването му

Региони

26-11-2012, 10:08

Снимка:

Facebook

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Да почистим парк "Бедечка", вместо да го застрояваме!, зоват инициаторите

Десетки млади хора в Стара Загора ще чистят парк "Бедечка" в знак на протест срещу бъдещото застрояване на голяма част от зелените площи.

Ентусиастите се събират на 1 декември на паркинга североизточно от стадион "Локомотив" в града.

"Носете торби и ръкавици! Да почистим парк "Бедечка", вместо да го застрояваме! Нека съберем повече боклук, за да покажем, че този парк има бъдеще, че не всичко е пари и че Стара Загора не иска застрояване на зелени площи!", апелират инициаторите в социалната мрежа Facebook.

"Междувременно изтече информация, че подробният устройствен план, който позволява застрояване на парка е в сила от 2 ноември. Това означава, че строителното министерство не е взело предвид протестите и петициите и е приложило двоен стандарт - след като при аналогичен случай преди месеци министър Павлова се ангажира със забрана за строителство в Морската градина във Варна", се чете в писмо на организаторите на протеста.

Те припомнят, че реституционните претенции към парк "Бедечка" се основават на факта, че някога на това място имало доматени градини.

Затова и дни след доматения протест пред НС участниците в акцията за почистване на парка са измислили шеговит надслов "С техните домати - по техните глави!"

Както е известно група учени стартираха преди време петиция с искане за запазването на парка. В нея вече са се подписали близо 300 души.