Пловдивските съдии скочиха, уронвали престижа им

Мисия Пловдив

26-11-2012, 10:20

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Шестдесет и четири съдии от Окръжен съд Пловдив и Районен съд Пловдив изпратиха общо искане до Висшия съдебен съвет

В последните седмици в общественото пространство се изразяват становища и оценки за работата им и за правораздаването в съдебния район, които са с еднозначна негативна насока и внушават, че в него е най-силна „концентрацията на нарушения на правото на свобода и справедлив процес”, посочват в писмото си те. Според тези твърдения: в Пловдив е „най-силна концентрацията на нарушения на правото на свобода и справедлив процес”; „едно от първите основания България да е в челото на непрестижната класация на държавите в ЕС, които най-много са нарушили човешките права” е работата на пловдивските съдилища; в тях условията са „казармени” и работят във „феодализиран район”, в резултат на което „се губи идеята за право и законност”.

Такива твърдения имат в повечето случаи един източник – адвокатска кантора в гр. Пловдив със сериозни интереси не само в наказателното правораздаване, посочват съдиите и подчертават, че не отричат правото на мнение и свободното му изявяване от всеки гражданин и нямат каквито и да е основания за упрек към средствата за масова информация, които изпълняват обществената си роля на източник на информация и отразяване на различни позиции. Но общото на всички подобни твърдения е тоталната неистина и умелото манипулиране с цифри и общи фрази, които внушават на българските граждани, че пловдивските съдилища са едва ли не орган за репресия и потъпкване на човешките права. Точно с тази оценка те изразяват категоричното си несъгласие. В искането е посочено, че подписалите го не търсят защита от Висшия съдебен съвет, а справедлива оценка на труда им и ясно изричане на истината на глас. На Висшия съдебен съвет се предлага да изрази публично позицията си по обръщението и поставените в него въпроси. Искането е изпратено и до председателя на Апелативен съд Пловдив.

Съдиите мотивират избрания от тях начин на реакция със становище на Консултативния съвет на европейските съдии, според което, когато отделен съдия или даден съд /както е в случая/ бъде атакуван от обществена фигура чрез медиите по повод, свързан с правораздаването, съдията по правило следва да се въздържа от реакции по същия начин и че именно Висшият съвет съвет трябва да реагира бързо и ефективно.