Дядо Николай все пак се вясна на заседание на Синода

Той заяви, че ще коментира, след като минат 40 дни от смъртта на Максим

Всичко, което ви интересува, на всичко ще дам отговор след изтичане на 40-дневния траур поради кончината на Неговото Светейшество Българският патриарх Максим.

Това каза Пловдивският митрополит Николай на влизане в сградата на Светия Синод, където продължават заседанията от зимната сесия на Синода.

Митрополит Николай отказа да отговори на въпроса дали неговото идване днес означава, че приема сегашното ръководство на Светия Синод. Той отклони всички въпроси с репликата, че ще им даде отговор след 16-ти декември.

След заупокойната молитва по повод 20-те дни от кончината на патриарх Максим синодалните архиереи ще се занимаят с процедурата по подготовката и провеждането на Патриаршеския избирателен Църковен, Църковно-народен събор.

Припомняме, че Николай изпрати до Светия Синод отворено писмо, в което изказва притесненията си за избора на наместник на патриарха и заяви, че би желал да прекара следващите 40 дни в траур заради смъртта на дядо Максим, както и помоли отсъствията му от заседания през следващите 40 дни да бъдат извинени.

Митрополит Кирил обаче обяви, че няма как отсъствията на Дядо Николай да бъдат извинени и го прикани да се появи в Светия синод.

Митрополит Йосиф, който отговаря за православните ни епархии в САЩ, Канада и Австралия, също не присъства на първите заседание на Св. Синод, поради ангажименти в чужбина. Митрополитът, който вече заяви, че не би приел да стане патриарх заради агентурното си минало, потвърди, че не е кандидат.

Митрополит Йосиф заяви, че ще се бори най-много да няма наказания.

"Защото всичките наши събратя са добри и като се изясни това положение, че всичките сме длъжни да бъдем на заседание, ако те не се вслушат, аз нося името на дядо Екзарх Йосиф, който са го питали: Ако те не послушат, ще ги молим, ако пак не послушат, пак ще ги молим, ако пак не послушат пак ще ги молим отново и отново", посочи той.

Митрополитът каза, че вярва като види очите и познава хората.

Той отказа да посочи категорично дали би подкрепил евентуална кандидатура на единствения митрополит без досие, който отговаря на уставните изисквания за патриарх - Ловчанския владика Гавриил.

Митрополит Йосиф посочи отново, че следващият патриарх на Българската православна църква трябва да е анализатор. "Ако св. патриарх Евтимий беше исихаст, ако дядо Кирил блажена му памет, беше академик, ако дядо Максим беше аскет, новият за мен трябва да бъде анализатор", каза той.