Митрополит Николай се появи в Синода

Животът

26-11-2012, 12:07

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Отново тръгна подписка срещу богослуженията в църквата-костница в Батак

Пловдивският митрополит Николай дойде на днешното заседание на Светия синод. То е част от зимната сесия, на която се обсъжда подготовката на патриаршеския избирателен събор.

Владиката, който след смъртта на патриарх Максим обяви 40-дневно мълчание, заяви, че ще спази думите си и на всичко ще отговори след 16 декември.

Той не пожела да каже дали идването му днес означава, че признава за наместник-председател на Светия синод Варненския митрополит Кирил.

След избирането на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил за наместник-председател на Българската православна църква до избора на патриарх, Пловдивският митрополит Николай в отворено писмо обяви, че се оттегля от заседанията на синода за 40 дни, в които ще се отдаде на "молитви и размисли".

В писмото си той оспори избора на митрополит Кирил за наместник-председател.

Моят обет аз няма да наруша, всичко, което ви интересува, на всичко ще дам отговор след изтичането на 40-дневния траур заради кончината на патриарх Максим, заяви митрополит Николай преди заседанието.

Междувременно близо 900 души от Батак се подписаха под писмо до наместник-председателя на Светия синод митрополит Кирил да се прекратят богослуженията в църквата-костница "Света Неделя" в града.

"Старата църква в Батак трябва да остане паметник на свободата и музей с възпитателни функции и собствеността на този храм винаги е била общонародна, държавна. Работихме в архивите и по документи установихме, че още през 1915-та батачани заявяват пред министъра на просвещението тогава, че желаят църквата - костница в Батак да бъде обявена за музей", заяви Веселин Станков - секретар на културно-историческото дружество "Будител".