Ремонтът на НДК солен - яде половината бюджет на София

Мисия София

26-11-2012, 12:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

През 2013 г. ще стане ясно дали тя ще бъде "Европейска културна столица"

Ремонтът на НДК се изчислява на около половината годишен бюджет на София.

Това заявиха днес архитекти по време на дискусия за бъдещето на НДК в рамките на откриващата се днес "Софийска архитектурна седмица 2012".

"Събитието е традиция и вече няколко години се опитваме да подчиним цялата си дейност на успешната кандидатура на София за "Европейска културна столица" през 2019 г. Опитваме да стимулираме гражданското участие чрез различни проекти".

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която призна, че не са успели да развият всички възможности на столицата.

Днес за първи път от 25 г. се инвестира в градска среда и на такива форуми е добре да дискутираме тази тема, посочи кметът. Столична община участва и като съорганизатор и като активен участник в събития като архитектурната седмица - с финансово участие и с предоставянето на различни открити градски пространства, добави тя.

По основната тема днес за бъдещето на НДК кураторът на дискусията Делчо Делчев от "Софийска архитектурна седмица 2012" каза простичко: " няма какво да се лъжем, днес сме се събрали да говорим и за пари", намеквайки, че каквото и да решат специалистите някой трябва да финансира идеите им. Целта на тази дискусия е в две опорни точки - НДК вече не е затворена институция и дворецът неминуемо има нужда от промяна, заяви на свой ред Десислава Бинева, изпълнителен директор на НДК. Приходите, които генерираме, не ни позволяват да направим по - мащабен ремонт на сградата, отбеляза Тодор Влайчев, другият изпълнителен директор на двореца.

Едно такова обновяване на НДК би струвало стотици милиони лева, но не е ясно дали това би станало чрез проект по ОП "Регионално развитие", от която се финансира и интегрирания план. Според друг негов колега архитект тези пари са половината от годишния бюджет на столицата и практическото решение би могло да бъде чрез поетапно обновяване на двореца. Появи се и идеята да се направи дарителска кампания за набиране на средства за ремонта, който е наложителен, тъй като сградата, която е на 30 г. започва да става и опасна. Според друг участник в дискусията, Асен Асенов има мнение, че е по-лесно да се построи нова сграда със средства от структурните фондове, отколкото да се реновира НДК.

През 2013 г. ще стане ясно дали София ще бъде "Европейска културна столица". И макар че 2019 г. е далеч, очевиден е фактът, че културната инфраструктура на София не е в състояние да посрещне събитие от такъв мащаб. Читалища, музеи, галерии, киносалони, културни центрове и др. с малки изключения са или недостатъчни, или в лошо физическо състояние, констатираха участниците в дискусията.