Готвят проект за нов мост на Марица

Мисия Пловдив

26-11-2012, 13:57

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Съоръжението ще свързва булевардите „България”, „Копривщица” и „Марица-Юг”

Община Пловдив ще поръча проект за нов мост на река Марица. Това съобщи кметът Иван Тотев. По думите му бъдещото съоръжение ще свързва булевардите „България”, „Марица – Юг” и „Копривщица” от западната страна на близкия жп мост. Това ще облекчи шофьорите, които вече няма да чакат на прелезите. Този проект ще струва 100 000 лева. Той е част от последната процедура за тази година, заяви още градоначалникът.

Тя включва още проектиране на булевард „Северен” за 240 000 лева. Планът предвижда изграждане на пътен участък от моста на Адата до бул. „В. Левски”. На връзката с пътя за Карлово е замислена полудетелина, по която колите ще могат да се прехвърлят. Така района на гара Филипово и булевард „Победа” ще стане по-достъпен за колите, влизащи в града.

Ще възложим и проект за връзка между Кукленско и Асеновградско шосе, която ще минава през ул. „Цар Симеон”. Това е важна пътна отсечка, която наред с останалите чака вече близо 20 години. И тук предвидената стойност е 100 000 лева, която обаче може да спадне. Често на практика при сключване на договорите цените са с 20-25 процента по ниски. При пътя за Коматево дори беше наполовина по-евтин от предвиденото, изтъкна Тотев.

Четвъртата позиция в процедурата също е много важна – това е изработването на единна концепция за велосипедния транспорт. В районите има много алеи, които обаче нямат връзка помежду си. Освен това на всички проекти, които сме възложили за тази година, сме посочили изискване за велосипедни зони. С тази процедура ще се състави единна карта на всички съществуващи и планирани велоалеи и изграждане на цялостна система. В нея ще са обособени връзки между зоните и места за паркиране на колела. Помислено е и за сигнализация при преминаване на натоварени кръстовища.

В момента вече се проектират Голямоконарско шосе, булевардите „Руски”, „Васил Априлов”, „6-ти септември”. Всички проекти имат за цел да разтоварят движението в центъра на града, заяви Тотев. Той посочи още, че се подготвя среща на албански производители на битум, чиято продукция се счита за изключително качествена. Ние залагаме високи критерии за устойчивост при ремонтите на пътища. Презентацията на албанците, планувана за началото на декември, може да ни помогне да научим повече. На срещата ще бъдат поканени представители на всички асфалтови бази в града и региона. С такива нововъведения ще повишим здравината на пътищата, категоричен бе градоначалникът.