Деца с увреждания събират пари за свой дом

Животът

26-11-2012, 13:55

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Още 40 хиляди лева не им достигат. Ентусиасти от дома спретнаха благотворителен Коледен базар, за да помогнат

Понякога солидарността и подадената ръка идват от място, където не очакваме. Ако си мислите, че и двете понятия са изчезващи в обществото ни – лъжете се. В кметството на район „Северен“ децата от дома ''Олга Скобелева'' организраха оригинален Коледен базар. Масата в заседателната зала е отрупана от цветове. Сега е моментът да изберете  подарък или картичка за празниците. Като тези, изработени от учениците, не може да си купите по книжарници и магазини. Още повече, че до 17 часа част от майсторите на картчките ще ви чакат на място.

Целта на проявата е да се съберат средства за довършителните работи на къща, предоставена от ОП ''Жилфонд'', за децата с увреждания. От година тече ремонт на сградата, която се намира в ''Кючук Париж''. Остават довършителни работи. Особено нужен е специален парапет, който е на стойност 3 хиляди лева. ''Материалите за него са скъпи'', обясни психологът Георги Гърмидолов. Институцията не разполага със сумата и това е причината самите деца да решат да помогнат. От началото на ноември всяко едно от общо 70-те се е включило в изработката на картичките и картините за благотворителния базар.

''Изключително солидарни сме. Всички искаме децата с увреждания да имат своя къща, близка до домашните условия'', разказаха те за Plovdivutre.bg. Казват, че не съжаляват, че са попаднали в дома. ''Искаме другите ученици да знаят, че сме нормални хора. И не ядем мухлясал хляб, както някои си мислят. Ако искат, да ни дойдат на гости'', споделиха най-дейните в инициативата Николитта-Карин, Мария и Моника. И трите са амбициозни, самостоятелни, имат цели в училище и ги постигат.

Около 20 са общо децата с увреждания, като сред заболяванията са детска церебрална парализа, синдром на Даун, ментални и физически увреждания, малформация на крайниците, умствена изостаналост и други. В къщата ще бъдат настанени само 8 от тях. Това са тези, които не могат и няма да могат да се грижат сами за себе и са пълни сираци, уточни Гърмидолов. По думите му те ще останат в бъдещия център до живот, а специлизирани грижи ще получават в ''Дневния център за деца с увреждания''. За пълното завършване на къщата са необходими около 120 хиляди лева, като 80 хиляди вече са събрани от безвъзмездни дарения от фирми и граждани. От дома търсят и майстор-строител, който е готов да жертва време и услия безвъзмездно.

Кметът на ''Северен'' Ральо Ралев се ангажира да изпрати фирма, която по-евтино да изработи нужния парапет. Решил е да предложи коледните картички на бизнесмени за събиране на сумата. „Няма да върнем нито една от тях. Парапетът ще бъде изграден“, обеща кметът.