За проституцията, но онази принудителната, отвратителната

Свят

26-11-2012, 19:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Разказ на момиче, завлечено да проституира в квартала с червените фенери в Амстердам

Отдавна Амстердам се смята за меката на секстуризма. Кварталът с червените фенери - Де Вален привлича хиляди клиенти, много от тях зяпачи. 
Де Вален е мрежа от алеи, съдържащи около 300 малки едностайни кабини, наемани от жрици. Обикновено кутийките си имат прозорец, или стъклена врата, осветени в червено. 
Преди век публичните домове са били забранени с цел да се спре експлоатацията на жени от престъпните групировки, но през 2000 г., след натиск от страна на проститутките и Холандската либерална интелигенция (защитава избора на жените да правят каквото искат с телата си) правителството легализира публичните домове. 
Работещите момичета получават разрешения и медицински грижи и сега има 5000 проститутки в квартала с червените фенери, пише за „Дейли мейл“ Сю Райд. 
Но нещата потръгват в грешната посока. На „пазара“ бързо проникват улични банди с цел да продават непълнолетни девствени момичета за секс. Хиляди млади момичета (някои едва на 11-12 години), дори след легализирането на бордеите, все още се контролират от престъпни банди. 
Повечето своднически банди са управлявани от холандско-марокански и турски -"lover boys" (любовници, обожатели). Сводниците обаче правят така че, първо жертвата да се влюби в тях, после я принуждават да проституира в частни апартаменти или публични домове из цяла Холандия. 
Момичетата са физически малтретирани, ако не работят достатъчно упорито. Този начин на склоняване на жертвата към проституция е известен още като Стокхолмски синдром. 
„Обжателите“ най-често избират за жертви ученички, които са неуверени, носят очила или са с наднормено тегло. Държат се с тях романтично, впечатляват ги с бързи коли и красива външност. Момичетата пък са привлечени от тях, като от магнит. 
Сводниците напиват жертвите си водка, дрогират ги с наркотици, разправят им, че ги обичат и че семейства им не ги е грижа за тях. След това капанът щраква - момичето е изнасилено не само от "обожателя" си, а и от другите членове на бандата. 
Объркано, уплашено, срамуващо се да каже на родителите или учителите си, момичето се изолира от стария си начин на живот и е пометено от вихрушката на проституцията.   
Анжелик среща своя 21-годишен марокански приятел в кафене, близо до училище. Тогава тя е на 15 години. Майката на момичето - Анита, е разведена и работи в ресторант, в село извън Амстердам. 
Съкрушената днес майка разказва как е започнало всичко: "Анжелик влезе в ресторанта с три момчета. Каза, че един от тях е новото ѝ гадже - Мохамед. Той беше много мил, красив и любезен". 
Анжелик попитала майка си дали може да заведе приятелите си в къщи, след което майката се съгласила. Другите ѝ две деца - 13-годишният ѝ син и по-голямата сестра на Анжелик, щели да бъдат там. 
Когато обаче майката се прибира у дома, открива, че всички бутилилки с алкохол са празни. Анжелик лежала на леглото пияна. Мохамед и неговите приятели били изчезнали. Въпреки че майката не знаела, Анжелик била изнасилена от двама от мъжете. Другият взел сина ѝ да играят футбол навън, а по-голямата сестра, всъщност, не си била вкъщи. 
„Бях ужасена - разказва Анита - Анжелик излъга, че само е пила много. Казах ѝ, че не искам Мохамед в къщата си отново“, допълва майката. 
От този момент нататък поведението на Анжелик се променя. Тя вече не ходи на училище, а ако отиде Мохамед и останалите "обожатели" я чакат, качват я в черен джип със затъмнени прозорци и фалшиви регистрационни номера. Учителите се оплаквали на майката, но Анжелик вече била влюбена в Мохамед. Тя изчезвала от дома си за дълго, често се връщала късно през нощта. Нямало я с дни, казвайки че е с приятели. 
В действителност, Анжелик през цялото време е спала с мъже, за да изкарва пари за своя марокански приятел. Мохамед многократно я заплашвал, че ако не го направи, тя и семейството й ще пострадат. 
Майката обаче открила в телефона на момичето съобщения, които разкриват всичко. След няколко месеца се обърнала към полицията за помощ. Дъщеря ѝ била изправена пред съд, където съдия ѝ поставил полицейски час. Анжелик трябвало да докладва през два часа на майка си какво прави, лишили я от телефон. Бандитите обаче ѝ дали друг и мъжете продължавали да ѝ звънят.
В отчаянието си, съдията,  изпратил Анжелик в младежки затвор, където в продължение на 11 месеца тя използвала телефонната си карта, за да поддържа връзка с Мохамед. Но постепенно връзката има се провалила. 
Когато най-сетне е преместена в Център за проблемни младежи, майката се надявала на най-доброто. Но дъщеря ѝ срещнала друг "обожател". Той се казвал Рашид и бил подставено лице, което да наема момичета за бандите. Той я убеждава заедно да избягат от центъра и благополучно пристигнали в Ротердам. 
Там Анжелик разбрала, че Рашид е част от престъпна група. Тя е държана в долнопробна къща и отново била заставяна да проституира. Принудена била да пие по 14 таблетки екстази на ден, а бандитите я биели с бейзболна бухалка, ако откаже да спи с клиент. 
Те боядисали кестенявата ѝ коса руса, понеже клиентите плащали повече за блондинки. След шест седмици Анжелик избягала и се обадила на майка си от близкия магазин. Анита я прибрала вкъщи. 
Но и след това "обожателите" продължили да я преследват. Веднъж Анжелик излязла с приятелка в центъра на града и красив мароканец я поканил на среща. Той ѝ казал, че ѝ е истински приятел, че я обича и т.н, но всъщност я обработвал. 
Мароканецът не си поплювал, тъпчел я с дрога и заживели в апартамент в Квартала с червените фенери. Казал ѝ, че е в дълг и я пуснал да работи в Де Вален. 
"Аз отидох да я видя през прозореца", разказва майката на младото момиче - "Все пак трябваше да поддържам връзка с дъщеря си. Едва през януари миналата година тя осъзна, че е била експлоатирана от бандата и най-сетне се върна у дома."
Много момичета като Анжелик вече са избягали от ужаса на миналото си, учат се да живеят отново.