Излизаме от кризата, бизнесът да наема хора

Парите

26-11-2012, 17:42

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Безработицата расте, заетостта пада, но пълзим от дъното

България бавно пълзи по наклон към изхода от икономическата криза. Голяма част от фирмите са върнали взетите заеми, но това, което прекатурва страната ни, е проблемът с пазара на труда, коментира икономистът Георги Ганев. Бизнесът се опитва да увеличи производството, без да се наемат нови хора, а това ще доведе до сривове. Причината – безработицата расте, а заетостта пада. Все някога фирмите ще трябва да преглътнат, че ще се наложи да открият нови работни места, анализира експертът.

Регламентът за уволнение не е удобен за българския бизнес, категоричен е специалистът по икономически въпроси: ''Работникът винаги може да осъди работодателя''. Друг проблем са осигурителните прагове у нас. Липсата на разлика в различните региони убива пазара на труда, защото се оказва, че осигурителният праг е по-висок от средната работна заплата.

Въпреки че строителството, продажбите на дребно и кредитирането бяха най-порязаните сектори от кризата, износът се възстановява и то стабилно. По думите на Ганев България се нарежда в топ 3 по производителност на човекочас – мярка за време, определяща производителността на труда. Главно стоките ни заминават за Турция, Африка, някои за Русия и азиатските страни. Икономистът прогнозира, че през следващата година може да очакваме икономически растеж, макар и не голям.

Страната ни обаче не изнася стоки в Европа, защото Старият континент изживява втора рецесия, не си е решил проблемите и все още няма ясна перспектива за изход от кризата. България като част от Европа търпи и негативите. За разлика от някои страни, вълната на кризата не ни е ударила прекалено силно, а е можело да бъде много по-зле. ''На Борисов е оставен фискален резерв, събиран от три поредни правителства. В момента в хазната има около 5-6 милиарда лева. Хубавото е, че дебатът за разумна фискална политика продължава'', каза Ганев.

Общият проблем в ЕС според икономиста е, че държавите не могат да се оправят с публичните средства, а бизнесът няма доверие на страните. Сякаш стратегията е да се промушим някак през кризата без конкретен план, макар че фискалният проблем върви към овладяване за разлика от този в САЩ. Една от причините кризата да ни застигне е, че финансовата система е открила как бедните да се сдобият с жилище и друга собственост – кредитите. ''Естествено това не се е случило без политически натиск, но политиците не мислят напред, сякаш след тях идва потоп'', коментира икономистът.

Програмният директор по икономически въпроси на Центъра за либерални стратегии беше в града ни на среща с регионални журналисти, организирана от Представителството на Европейската комисия в България.