ЕК опроверга Найденов за заменките на гори

Политика

26-11-2012, 17:53

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Процедурата не предвижда глоби, отчитат от представителството на комисията в София

Европейската комисия е започнала през 2010 г. официално разследване на правилата за държавна помощ по предполагаемо незаконно предоставяне на помощ по операции свързани със замени на гори, съобщават от представителството на ЕК в София.

"Европейската комисия не е приключила оценката си и няма яснота какъв ще бъде резултатът от нея. Слуховете, че Комисията ще вземе решение скоро са неоснователни.

Ако Европейската комисия установи в заключението си, че правилата за предоставяне на държавна помощ са били нарушени, България ще трябва да поиска възстановяване на неправомерно изразходваната сума от бенефициерите й. Процедурата за държавната помощ не предвижда налагане на санкции (глоби) на държава-членка в този контекст.

Но държавата е задължена да изпълни възстановяването на средствата незабавно. При липсата на решение за възстановяване на средствата, всякакви предположения за бъдещи глоби или санкции могат да се считат за спекулативни и преждевременни", подчертават от ЕК.

На практика по този начин те категорично опровергават думите на земеделския министър Мирослав Найденов, който преди около седмица заяви, че "вероятно още до края на годината Европейската комисия ще вземе решение България да бъде осъдена за нерегламентирана държавна помощ заради заменките на гори, направени от правителството на Тройната коалиция".

Тогава Найденов каза още, че ако това се случи, държавата ще трябва да плати милиарди левове глоба или те ще бъдат удържани от структурните и земеделски фондове през следващия програмен период.

"Единствената възможност тежката санкция да не бъде наложена, е заменените гори да бъдат върнати на държавата или да бъде доплатена разликата до пазарната им стойност. Това обаче едва ли ще се случи", коментира тогава земеделският министър, припомня БГНЕС.