Разрушителен астероид може да удари Земята след 25 години

Животът

26-11-2012, 21:02

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Догодина ще наблюдаваме уникално астрономическо шоу

Във всеки един момент с нашите колеги работим помежду си в нашия институт, работим в кооперация с колеги астрономи по научни проблеми от други обсерватории, каза директорът на НАО "Рожен" д-р Никола Петров.

"Във всеки един момент нещо се прави. Така че нашата програма, свързана с астрономически изследвания обхваща много широк аспект – търсене на нови планети, изследване на вече открити за потвърждение, астероиди, комети, слънчеви изследвания, наблюдения на извън галактически обекти, други галактики. Тези резултати на практика всеки може да ги проследи, разбира се не в български списания, но в световни астрономически журнали с научна стойност. Всеки един може да види, че всеки месец има резултати, свързани с наблюдения от нашата обсерватория.

Откриването на нови астероиди е по-скоро за нещо като подправка към всички тези сериозни научни открития, каза директорът пред БГНЕС. Разбира се откриването на един астероид не можем да го причислим като нещо величайшо в астрономическата общност. Но изследването на самия астероид – от какво е създаден, колко е плътен, каква е неговата траектория, изучаването на тези астероиди дава ясна представа или много точна преценка за това как се е образувала Слънчевата система и нейната еволюция до момента и евентуално в бъдеще. Така че следващи изследвания на астероидите са много по-важни от колкото факта на самото откриване на астероид или комета.

Когато говорим за сблъсък на Земята с голям астероид голяма опасност по-скоро няма, от гледна точка на това, че астероиди малки със сигурност ще се сблъскат със Земята в следващите 50 години. Но те не са от мащабите, които могат да предизвикат голям катаклизъм. Но когато говорим за комети, там нещата стоят много по-различно.Кометите обикновено са големи, ефектът, който предизвикват при сблъсък със Земята е, какъвто и с астероиди. Но тези комети се движат много по-бързо от астероидите, на много по-неправилни орбити. Всъщност може да се окаже, че комета, която ще се сблъска със Земята ние може да я видим едва в последните 20-30 дни. Така че не можем да кажем категорично, че следващата година няма да се ударим с комета.

Напротив – очакват ни интересни мигове по отношение на наблюдение на комети. Догодина се очаква специално една комета, която ще бъде с яркостта, равна на светлината, която излъчва Луната по време на пълнолуние. Тя ще се вижда през деня, това е изключително рядко явление. Няма да ни удари тази комета, но разбира се такива обекти около слънчевото пространство са милиони и до момента ние сме изследвали не повече от 1/10 до 1/20 от тях. А останалите от тях не са наблюдаване, не са откривани и все още не са изучени.

Октомври – ноември месец следващата година очакваме да наблюдаваме най-голямото астрономическо шоу на небето за следващата година. Разбира се, очакванията кометата да се разпадне са големи и това може би ще се случи, но пък ако се случи по време на нейната най-голяма яркост определено това ще остане незабравимо може би за последните няколко столетия като физическо явление на небето. Тя ще се вижда от цялата Земя, в момента няма някакво кой знае колко гръмко име. Астрономическите обозначения не са чак толкова поетични – няколко букви с няколко цифри", казва д-р Петров.

Колкото до астериода Апофис, името му никак не е случайно (в египетската митология, Апофис е древен дух на злото и разрушението, демон, който е твърдо решен да потопи света във вечен мрак – б.р.). "И факт е, че сега, при следващото преминаване (2029 г. - б. р.) ще бъде между Земята и Луната и със сигурност няма да се удари в Земята. Но в момента ние няма как абсолютно категорично да кажем какво ще се случи след 2035 г. Така че, за тогава категоричен отговор няма, мненията клонят натам, че може би ще се сблъска със Земята", казва д-р Петров.