Бутилка и туба сред доказателствата за палежа в Созопол

Крими

27-11-2012, 06:05

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Засега е спорно дали палежът е извършен само с бензин

50-годишиният Павел Господинов, обвинен за умишления пожар с три жертви на 15 ноември в Созопол, е използвал половинлитрово шише от кока-кола, което напълнил с бензин от пластмасова туба, съхраняване в багажника на колата му, пише регионалното издание "Твоят ден".
Това е установено в хода на разследването по тежкото престъпление, заради което Бургаският окръжен съд наложи постоянен арест на бившия хазяин на оцелелия Георги Георгиев и загиналата му жена - 51-годишната Диана. Пламналата къща се превърна в ковчег и за родителите на Диана - Златка /81 г./ и Трифон /77 г./.
Засега е спорно дали палежът е извършен само с бензин.

Господинов е бил посочен от Георги още в първите показания, които той е дал пред полицията. 39-годишният мъж от Балчик разказал за конфликта със созополлията и заплахите, които получавал от него. В разпита си Павел започнал да си противоречи и това довело до първите съмнения. Късно вечерта в неделя, 3 денонощия след палежа, Павел е направил самопризнания.
Все още не е готова нито една от назначените експертизи, сред тях е и една за ДНК на пласмасов съд, каза наблюдаващият прокурор Диян Петров пред "Твоят ден". Представителят на държавното обвинение за първи път разкри как е извършен палежът в делото за определяне на мярката на Павел Господинов - с 500 мл бензин и запалка.
Според разследвашите по шишето може да има биологични следи от Павел - епителни клетки от кожата, които са останали при при завъртане на капачката или пък слюнка, ако е изпил съдържанието, преди да налее бензин.

В следствен експеримент късно през нощта в неделя срещу понеделник Господинов е посочил как е излял запалителната течност в долния десен ъгъл на голямата порта на ул. "Тюлен"2. След това скрил пластмасовото шише, в което носил бензин, в храсти близо до собствената си къща на ул. "Пеликан". После обаче го е взел и изхвърлил в контейнер за смет на метри от подпалената къща. Там са го намерили и криминалистите при претърсване на района. Това е станало в първите часове след пожара, доста преди самопризнанията на Павел. Назначената ДНК-експертиза ще търси биологични следи от обвинения върху бутилката. При обиск е иззета и пластмасовата туба, от която той твърди, че е прелял бензина. Първоначално тя е била изхвърлена далеч от Созопол. После обаче е върната обратно в къщата.

Все още няма яснота кое е отключило решението на Павел Господинов точно вечерта на 15 ноември да подпали къщата на Георги и Диана. Не знам защо го направих, твърдял обвминяемият пред разследващите. Казвал, че е действал импулсивно. 

азначена е химическа експертиза, която трябва да съпостави остатъците от течност в шишето от кола със следите от запалимото вещество по обгорелия праг на къщата и съдържанието на тубата. Малкото количество лесно запалимо вещество затрудни експертите. Имало съмнение, че Господинов е използвал само бензин. Заради това от дома му е иззето и масло, в което разпалвали печката. Ако експертизата установи смес, това ще опровергае тезата му за импулсивно действие и ще е в полза ва версията за предварителна подготовка, разсъждават криминалисти.

На Павел Господинов ще бъде извършена и психиатрична експертиза.