Камеркел - любовна история в сърцето на Европа

Най-доброто от печата

27-11-2012, 06:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кой би си помислил? Германският канцлер и британският премиер са на едно мнение за бюджета на ЕС

Може би се дължи на споделената им любов към британския тв сериал "Убийства в Мидсъмър". А може би са се сближили, след като са осъзнали, че националните футболни отбора на двете държави вече не са титаните, които някога бяха. От политическата безизходица на Европейския съвет, посветен на бюджета, се появи най-горещата новина: Камеркел. 

В интерес на истината новият съюз между Ангела Меркел и Дейвид Камерън е сключен по прагматични и взаимноизгодни причини, а не е резултат на възхищение заради начина, по който главният инспектор детектив Барнаби от сериала разкрива големия брой убийства, извършвани в Мидсъмър. Германският канцлер се притече на помощ на Камерън в петък, като показа разбиране към плановете на британския премиер да намали разходите на еврократите в Брюксел. Преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС се провалиха, когато Швеция, Холандия, Германия и Великобритания заявиха, че за тях е неприемливо предложението на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой за съкращаване на бюджета до 973 млрд. евро. Подкрепата, която Меркел оказа на Камерън, тогава бе от най-голямо значение. 

Дипломати и наблюдатели са на мнение, че новият съюз между Лондон и Берлин е "важен" и "значим", въпреки че може и да не продължи до следващата среща на върха на ЕС, на която през януари и февруари може да се постигне споразумение за бюджета. Съюзът обаче е най-значимото нещо, което се роди след двудневната среща, състояла се миналата седмица. 

Високопоставени германски представители смятат, че са "напълно неприемливи" опитите на Ван Ромпой и на председателя на ЕК Жозе Барозу да изолират Великобритания по време на преговорите. Меркел подкрепи принципа в призивите на британския премиер за съкращения в бюджета на ЕС, а не толкова размера, с който да бъдат намалени средствата. По този начин тя се дистанцира от френския президент - социалиста Франсоа Оланд, който подкрепя по-високи разходи. Френско-германският съюз е най-влиятелният в Европа, но отношенията между дясноцентристкия германски канцлер и левия френски президент не са такива, каквито бяха, докато Никола Саркози бе в Елисейския дворец.

От своя страна Дейвид Камерън се нуждае от подкрепа и от останалите лидери на страните - членки на ЕС, за да покаже в родината си, че не е изпаднал в изолация. Той се бори за властта в Европа, откакто стана министър-председател, но отношенията му с канцлера Меркел се обтегнаха през 2009 г., след като той нареди на евродепутатите дори да прекъснат връзките си с колегите от нейната партия.

Дипломати смятат, че причините, поради които Меркел подкрепя Камерън, донякъде са свързани с желанието й да изглежда като "спасител на Европа", което ще й помогне за предстоящите следващата година избори в Германия. "Меркел залага на картата "аз съм германският канцлер, който спаси Европа", обяснява политически анализатор. Тя не може да бъде възприемана като човек, който се бори да спаси еврозоната, а в същото време се кара с Камерън. 

Роденият в Германия Матс Першон, който е директор на Open Europe - независима организация, призоваваща за реформа на ЕС, смята, че в личен план двамата лидери се чувстват добре заедно, но също така е "важно да се разбере, че градят мост". "Великобритания и Германия имат малко общи интереси. Париж и Берлин не успяха да постигнат обща позиция. И Берлин се обърна към Лондон. Камерън проявява симпатия към администрация, която харчи германски пари. Малко, но пък това е много важно. Германия и Великобритания подкрепят разумното използване на публичните финанси", обяснява той. Open Europe създава в германската столица своя партньорска организация - Open Europe Berlin, като по този начин подчертава значението на дипломатическите връзки между Берлин и Лондон.

Отношенията между лидерите са нещо като въртележка: след като се скара на германските евродепутати, Камерън се опита да спечели германския канцлер с колекция от сериите на "Убийства в Мидсъмър" по време на визитата й в резиденцията му през 2010 г. На първата им среща, която се състоя по време на Г-8 през юни 2010 г., те си говориха на по бира, докато Германия размаза Англия с 4:1 на Световното първенство по футбол. 

Преди месец, в навечерието на срещата на върха на ЕС за бюджета, отношенията им бяха изострени, когато се срещнаха на "Даунинг стрийт". Известно е, че някои от най-близките съветници на Меркел изобщо не харесват Камерън. Колко дълго може да продължи Камеркел? "В един момент търпението на Берлин с Великобритания ще бъде изчерпано. Френско-германският съюз остава най-важната ос в Европа. Това е временен съюз. Ако има нов политически договор, всичко ще се промени. Французи и германци ще решат, че Великобритания ще трябва да избира", казва един анализатор. 

Блеър: "Великобритания трябва да остане в ЕС"

Тони Блеър се впусна непоколебимо да защитава членството на Великобритания в ЕС. Той настоява, че това е жизненоважно за бъдещия икономически просперитет на страната. В реч в Лондон, организирана от проевропейската организация "Бизнес за Нова Европа", бившият премиер ще обясни защо Великобритания трябва да бъде "начело на масата" на срещите на върха или рискува да бъде изпратени в периферията. Блеър взема участие в дискусиите на фона на нарастващия евроскептицизъм във Великобритания; според последно проучване, направено от IoS, шест от десет анкетирани смятат, че страната трябва да напусне ЕС. Блеър ще наблегне на числа, които показват колко важна е Европа за Великобритания, тъй като 47% от износа й е за страни от ЕС и 50% от преките чуждестранни инвестиции във Великобритания са от държави - членки на ЕС.