Млади медици съветват ученици как да се предпазят от СПИН

Мисия Пловдив

27-11-2012, 07:32

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдив се нарежда на второ място по новооткрити ХИВ-позитивни след столицата

Д-р Нина Бутова от Университетска болница ''Свети Георги'' ще изнесе лекция за превенцията и контрола на СПИН и ХИВ в ЕГ „Иван Вазов” от 10, 30 часа. Тя ще разкаже за начините за предпазване от болестта, както и за различни полово предавани болести. С лекцията се дава старта на поредица от беседи, които клиниката ще проведе през месец декември съвместно с Клуб „Медик”. В него членуват студенти на Медицинския университет в Пловдив. Бъдещите лекари и по-специално тези, които са в последния 6-и курс, ще се включат в разяснителни беседи в голяма част от останалите училища в Пловдив.

Самата д-р Нина Вутова е в началото на кариерата си и е докторант в Катедра по дерматология и венерология на МУ – Пловдив. Тя обясни, че в Клиниката по кожни и венерически болести има два обособени сектора – приемно-консултативен и стационарен. Първият включва кабинети по обща и детска дерматология, алергология, микология, кожна патология, полово-предавани болести, съдови дерматози и функционална диагностика на кожата. Дейността на кабинетите се подпомага от специализирани лаборатории, сред които е и лабораторията за серологични и изследвания за СПИН.

По данни на Министерство на здравеопазването за периода 1986 г. – 23.08.2012 г. общият брой на инфектираните с ХИВ у нас е 1 582. Сред тях са и регистрираните в началото на годината 109 нови случаи – 85 мъже и 24 жени. 45% от тях са млади хора под 29 години, дори има пет непълнолетни лица под 15 години. Най-голям е броят на новооткритите ХИВ-позитивни в столицата София – 54 души, следват областите Пловдив – 13, Пазарджик – 7, и Варна – 5. Данните на МЗ показват, че 33% от новоинфектираните са мъже, които са съобщили за сексуални контакти с други представители на силния пол, а 28% са инжекционно употребяващи наркотици.

2.5 милиона души в света са се заразили с вируса на СПИН през 2011 г., а 1.7 милиона са починали, сочат данните от последния доклад на UNAIDS. Според него броят на хората, живеещи с ХИВ през 2011 г. е бил приблизително 34,2 млн.