Лечков към Бойко: Магистрали – добре, но трябват и реформи!

Политика

27-11-2012, 10:06

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Легендарният футболист недоволен от децентрализацията на общините

Бившият кмет на Сливен и един от учредителите на ГЕРБ Йордан Лечков призова към реформи в управлението на фона на изтичащия мандат на това правителство.

"Единственото ми разочарование от управлението на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов, на фона на свършеното, е липсата на финансова децентрализация на общините", коментира той пред "Фокус".

Той подчерта, че критиката към управляващите е добронамерена и я прави с пълното съзнание, че през изтичащия мандат са били направени и редица хубави неща.

"Не подценявам реализирането на големите инфраструктурни проекти, с които ГЕРБ с право се гордее. Това се вижда и от хората и ще остане за идните поколения. На управляващите обаче не им достигна време или смелост да започнат и завършат най-сериозната реформа – децентрализацията", коментира Лечков.

Той допълни, че това е единственият начин за дългосрочно развитие на страната.

Йордан Лечков бе категоричен, че разбира опасността за централната власт от процеса на децентрализация.

"Никому няма да е приятно да се лиши от част от парите на общините, с които да се разпорежда централизирано. Затова разбирам нежеланието и на премиера и на неговия кабинет да оставят сигурните приходи от данъци там, където се събират – в общините. Но това е единственият начин да се преодолее стагнацията и да се даде тласък на местните икономики. Друг път не виждам", заяви той.

Йордан Лечков и допълни, че е разочарован и от шефката на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева.

"Не повярвах на онези, които при формирането на листата на ГЕРБ за парламентарните избори преди четири години ме предупредиха, че с влизането на Танева в Народното събрание, ще имаме не депутат от Сливен, а от фирмата, която тя ръководеше – "Мелинвест". С неудоволствие трябва да призная, че предупреждението се сбъдна", допълни той.