Обсерваторията има пари за проекти, но няма за издръжка (СНИМКИ)

Общество

27-11-2012, 10:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ситуацията засега е нормализирана, но трайно решение на проблема няма, обяви д-р Никола Петров

"Ние пари за проекти имаме, но няма как да се издържаме с тези проекти, те нямат общо и с изградената инфраструктура. Това важи и за чуждите проекти, но те нямат нищо общо с издръжката на дадени комплекси", обяви директорът на НАО "Рожен" д-р Никола Петров в интервю за БГНЕС.

"Ситуацията на този етап е разрешена, но за съжаление все още ние не виждаме трайното решение за следващите години. Искрено се надявам да имам някакви срещи на сериозно ниво на общуване, за да не изпаднем следващата година по същото време в същата ситуация и да си говорим за същите проблеми", допълни още експертът и продължи:

"Разбира се, решение на всяка една ситуация има, вярно е, че цял свят е изпаднал във финансов колапс или криза да го наречем. Всички имат затруднения, но все пак при едни общи нормални разговори аз смятам, че би могло да се намери решение на този въпрос".

Д-р Петров се пошегува, че в обсерваторията винаги са готови за спорт и футбол, но футболното предизвикателство към премиера и неговите "Бистришки тигри" е било една закачка, свързана с нелепата ситуация, в която учените са изпаднали.

"В последните три години Фондът за научни изследвания изобщо нямаше програми за финансиране на научни проекти, така че тази фраза за проектно финансиране е много хубава и ние имаме не малко проекти, които сме готови да предложим", казва директорът на НАО по повод призивите на министри за проектно финансиране и продължи:

"Но първо не винаги един проект може да бъде финансиран и второ – когато изобщо няма финансиране за проекти, няма как да се финансираме от проекти", уточни Никола Петров.