Отложиха делото на Лечков за догодина

Крими

27-11-2012, 12:48

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Бившият кмет: Импотентен смешен прокурор от Сливен спретна обвинението

Апелативният съд в Пловдив отложи разглеждането на делото на Йордан Лечков за 22 януари 2013 година. Причината е, че вещото лице по случая Мая Игнатова не е успяла да изготви съдебно-техническата експертиза на иззетите материали. Днес Игнатова не присъстваше в съда, поради служебни ангажименти. Съдът ще назначи експертизата да се изготви от друго вещо лице. Обвиняемият се появи пред Темида с адвоката си Иван Ангелов.

''Само в България човек е виновен, без това първо да е доказано'', коментира пред съдебната зала Лечков. По думите му, ако човек се вгледа в подписаните от него документи, докато е бил кмет, ще установи, че той няма нищо общо с вината, която му се вменява. Бившата футболна звезда отказа да коментира обвинителния акт, тъй като според него е неверен. ''Един импотентен смешен прокурор от Сливен стои зад обвинението срещу мен'', отсече известният футболист без да посочва име. При въпрос за добиването на интертни материали и камъни край сливенските реки Лечков отвърна в типичния за него стил: ''В джобовете си ги сложих, да не ме духа сливенският вятър''. 

Според обвинението бившият градоначалник е подтикнал трима кметове да напишат искане за почистването на дерета и реки, които минават през селата им. ''Става дума за дере, което дори не е река и се отводнява само при приток или на планински валежи. Но ако проходимостта на водата е затруднена, започва да прави разливи в съседни площи'', обясни адвокатът на Лечков Иван Ангелов. По думите му същото се случва и с река Сотирска, която минава през Топлочани, Сотир и Калояново и залива циганската махала и някои къщи в селата. Лечков издал заповед за почистване на реката. Пасаж в документа, в който се посочва, че фирмата изпълнител трябва да изнесе за собствена сметка интертни материали, в случай, че те пречат на проходимостта, е причина за обвинението. 

''От това прокурорът прави извод, че Лечков е дал разрешение да се изваждат инертни материали от реките и деретата на Сливенска област и по този начин ощетява държавата'', обясни Ангелов. Той едва не се закле пред медиите, че въпросната фирма "Екоседимент" ЕООД не само, че е изнесла клечки и камъни от реката за своя сметка, а дори не е имала никакъв друг мотив, освен да се подмаже по този начин на известния бивш футболист. ''Какво толкова като са направили 60 курса, за да почистят реките. Фирмата има доходи и от строителни дейности и има лиценз за почистване на реки и без това плаща заплати'', оправда ''доброволно'' извършената дейност защитникът. 

Направена е експертиза - електронна възстановка на деретата и реката. По думите на Ангелов тя самата струва колкото предполагаемата нанесена вреда – 3 хиляди лева. 

В Пловдив бившият градоначалник на Сливен обжалва 3-годишната си условна присъда, постановена от Старозагорския съд. Изпитателният срок е 5 години. Звездата от световното първенство по футбол в САЩ 1994 година е обвинен, че като кмет на Сливен е погазил закона, превишил е правата си, следствие на което столичната фирма "Екоседимент" ЕООД се е облагодетелствала с 14 642 лв, на колкото бяха оценени над 7 300 куб мбаластра, изнесени с машините на фирмата от коритото на река Сотирска.