Семейство на ужасите шокира България

Животът

27-11-2012, 12:44

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Баща пребивал с колан малките си момчета, майката била насилвана многократно

За ужасяващ случай на домашно насилие разказа в Пловдив адвокат Милена Кадиева от фондация "Джендър Алтернативи".

Драматичната история, в която главна роля се пада на баща-изрод, се е случила в София.

В казуса са замесени детски съдби, адвокати, съдилища и служби от няколко страни, тъй като семейството е от чужда неевропейска държава /името й не се споменава заради съдебния процес, който не е приключил, б.р/.

На пръв поглед всичко изгеждало нормално. Живеели в дом под наем с трите си деца, момчета на 3, 7 и 9 години.

Бащата опитвал различни бизнес занимания, напоследък без успех. Майката учила български език, гледала малкото дете, другите през деня били на училище.

Влиянието, властта, парите и всичко в къщата било контролирано от бащата. На момчетата било забранено да плачат, “защото са мъже”. Не им било позволено да прегръщат майката, защото това е слабост.

Адвокатите били шокирани от наказанията, които се раздавали между затворените стени. Най-мъчителенен бил боят с колан върху детските ръце. Дългите часове на един крак с гръб към стаята се приемали за нормално.

Майката била заключвана, малтретирана, посинявана от бой. Съпругът й я нарича “некадърна”, задето не приготвяла храна. А тя е оставяна без пари до невъзможност да купи продукти, разказа адвокат Кадиева.

В момента, в който жената се осмелила да подаде сигнал за ужаса вкъщи, била пребита пред децата.

Изненадващо за юристите е, че след излизането на историята наяве развод е поискал бащата. Той претендирал и за пълни права върху момчетата.

Районният съд в София /съдията е мъж, б.р/ е постановил 3-годишното момче да остане при майката, а двете големи да бъдат под един покрив с насилника. Сега жената живее без средства и е в пълна безизходица.

Изготвени са експертизи от психолози и социални работници, според които децата са особено привързани помежду си и не бива да живеят разделени.

Ужасяващият казус не е приключил, каза адв. Кадиева. Според законодателството на чуждата държава, от която е семейството, само религиозен съд може да даде развод и да се разпореди със съдбата на невръстните момчета.