Немско греяно вино и вурстчета за Коледа

Мисия Пловдив

27-11-2012, 12:37

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Германският базар пред общината отваря врати на 1-ви декември

Пловдивчани ще могат да опитат традиционни коледни лакомства и питиета на Немския базар, който ще бъде разположен пред общината. Изграждането му стартира още днес, а официалното откриване ще е на 1-ви декември. Това съобщи зам.-кметът Стефан Стоянов.

Чрез този базар Пловдив ще бъде приобщен към една 600-годишна традиция. Базарът няма да е само място за пазаруване. Той има за цел да сплоти хората преди светлия празник и да създаде коледен дух в центъра на Пловдив. Той ще представи богата културна програма – куклени представления и изпълнения на студенти от музикалната академия. На базара ще бъде и дядо Коледа, който ще говори с децата и ще изслушва техните желания. Това ще е място за цялото семейство, където ще могат да се опитат и немски коледни специалитети – топло вино, щолен,  сладки „Шпекулациус” и др. Там ще могат да се намерят и ръчно изработени коледни декорации и картички, заяви Теодора Бремер от организационния комитет.

Базара ще бъде съставен от 10-12 павилиона. Наемателите са германски и български фирми. Те ще плащат по 100 евро наем на ден, като в цената са включени разходите за ток, отопление, почистване, охрана и др.  Остатъкът от събраните средства ще бъде дарен за социални проекти в дом „Мария Луиза” и Община Пловдив. Освен това една от къщичките ще бъде предоставена на ученици от ЕГ Пловдив, ЕГ „Иван Вазов” и техни връстници, които ще продават картички и други свои произведения. Събраните пари отново ще бъдат вложени в социални каузи.

Немският базар ще продължи до 22 декември каквато е германската традиция. Той приключва толкова рано, тъй като по традиция там не се прави търговия на самото Рождество. Надяваме се, че пловдивчани ще посрещнат подобаващо гостите и ще уважат техните традиции, заяви на свой ред почетния консул на Германия в Пловдив – д-р Мария Чолакова.