По женски на Женския пазар

Мисия София

27-11-2012, 15:00

Снимка:

Sofiautre

Автор:

Луиза Божинова, Мария Христова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тлъсти котки, прИмоции и евтин зарзават, моля!

Скъпи софиянци, ако сте останали без прясна туршия или слухов апарат, това е мястото!

Женският пазар е култово място в столицата. Той е притегателен център не само за търсещите евтин карфиол купувачи, но и за зяпачите, чували за неговия колорит.

Намира се в непосредствена близост до Лъвов мост, черквата "Св. св. Кирил и Методий", Синагогата, Централните хали, западната стена на антична Сердика и много други туристически обекти.

Историята на пазара започва още преди Освобождението. Наричан е Конски, Житен пазар, а оттам столичани са се снабдявали с пресни селскостопански продукти.

Старото име на пазара е "Георги Кирков", което е наложено по времето на соца.

В наши дни пазарът е меката на евтиния зарзават, но и на лошата хигиена.

Будните репортери на Sofiautre се впускаме из пропитите с аромат на скара улици на Женския пазар.
Не закъсняват и предложенията от настоятелни търговци.

За отрицателно време бяхме бомбардирани с оферти за цигари без бандерол, видеокасети, свещи и препарати против мишки и хлебарки. След като любезно отклонихме предложенията, продължихме своята разходка из китния столичен пазар.

Както навсякъде в София, и тук не липсват недружелюбни улични песове и затлъстели котки.

Мнозинството посетители са ранобудни пенсионери, нарамили дисаги и впуснали се в кипящите от живот улици на пазара.

Спираме симпатична възрастна дама, която споделя, че пазарува всеки ден от Женския пазар, тъй като цените тук са по-ниски. Тя обаче предупреди, че продавачите "удрят в кантара".

След като ни предложиха 5 чифта чорапи за 2,50 лв., вниманието ни привлече сергия, на която предлагаха капачки за месо. Полюбопитствахме каква е разликата между тях и обикновените капачки. Оказа се, че те са по-здрави и издържат на мазнотиите от мръвките. Така че, приятели, ако планирате приготвяне на свинска пача, тук е мястото, където да намерите капачки, за да не сполети бомбаж вашата зимнина.

Продавачът им разказва, че работи тук от 1 година и е строител по професия. Споделя, че пазарът изживява последните си времена. Трябвало е да бъде закрит още през септември т.г., но това е било отложено.

План на Столична община предвижда цялостна реконструкция на пазара. Пространството ще бъде разделено на няколко зони, като част от тях ще бъдат обособени за занаяти, кафенета, разходки и отдих, а обновяването включва подмяна на настилките и монтиране на видеонаблюдение.

Сергиите за плодове и зеленчуци ще останат в отсечката между бул. "Сливница" и ул. "Св. св. Кирил и Методий".

Друг търговец, който изкарва хляба си на пазара вече 22 години, заяви, че идеята за подземен паркинг не би могла да се осъществи заради подпочвени води.

Пазарът има и обновена част, която съществува от няколко години и сериозно контрастира на старата и мизерна част.

Поставени са ново осветление, настилка, пейки, както и нова чешма за ожаднелите от шопинга купувачи.

Новата част впечатлява с подредба и видимо по-малко крещящи улични търговци.
На самия пазар се предлагат и стаи за нощувки, макар и надали някой да би искал да почива точно там.

Ако сте огладнели от дългото обикаляне, винаги можете да се подкрепите с кебапче или кюфте, каквито се предлагат на всеки ъгъл за жълти стотинки. За любителите на здравословното хранене се предлага и риба, сготвена или току-що уловена.

На много сергии можете да видите и всевъзможни "прИмоции" - продукти за бита, електронни цигари и пресен зарзават.

Женският пазар е мястото, където можете да намерите всичко необходимо - от еротично бельо до мотики и гумени ботуши. Ами така, де, сексапилът е важен, ама лозето кой ще го прекопае?

Тръгваме си от пазара леко уморени и съпроводени от настоятелните крясъци: "Узряла ябълка - екстра качество, моля!" и попили ароматите, носещи се от сергиите.

Скъпи софиянци, ако сте останали без прясна туршия или слухов апарат, използвайте последните топли дни и посетете Женския пазар.

Потопете се в атмосферата на евтините мръвки и усетете ритъма на един столичен пазарен ден.