Колко образовани са българите? Като за 30-и в света!

Общество

27-11-2012, 17:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Системата ни е оценена като по-добра от тази в Гърция, Румъния и Турция

Нова класация постави България на 30-то място по качество на образованието. Образователната ни система е оценена като по-добра от тази в Гърция, Румъния и Турция.

 

Победителка сред четиридесетте държави, между които е направено изследването, е Финландия, следвана от  Южна Корея и Хонконг.

Фактори за успеха на азиатските страни са високата ценност, която се предава на образованието и очакванията на родителите се казва в доклада, придружаващ класацията.

Великобритания, Холандия, Нова Зеландия, Швейцария и Канада са сред първите десет, а САЩ е едва на 17-то място, следвана от Франция. Германското образование достига петнадесета позиция в класацията.

Класацията е изготвена от английското образователно ведомство и е въз основа на резултати от изпити по математика, грамотност и наука в периода 2006-2010 г.

 

Образователният експерт Сър Майкъл Барбър твърди, че успешните страни предоставят на учителите си висок статут и имат "култура" на образованието. Той посочва, че разходите лесно могат да се измерят, но влиянието на обществото към образованието оказва съществено значение.

Изследването на образователните системи в отделните страни стига до извода, че разходите са важни, но не толкова, колкото съществуването на култура, която подкрепя учението.

Подчертава се значението на висококачествените учители и необходимостта да се намерят начини за назначаване на най-добрите служители.

Класацията показва също, че няма ясна връзка между по-високото заплащане и по-качествената работа на учителите. Но има преки последици за икономиката от качествените и некачествените образователни системи.