Свалиха антиислямистките билбордове

Мисия Пловдив

27-11-2012, 15:30

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

В Пазарджик утре ще има мирен митинг преди делото срещу 13-те имами, обвинени в пропагандирането на радикален ислям

Двата антиислямистки билборда, поставени на възлови кръстовища в Пловдив, постигнаха целта си. За тях се говори, има огън, жупел, обяснения. Дори вече да ги няма. Те са свалени, защото заплатеното за тях време изтече, каза председателят на Национален идеал за единство Петко Атанасов.

От НИЕ признаха, че върху тях, пък и върху рекламните фирми, е имало натиск билбордовете да бъдат свалени по-рано, “защото ГЕРБ и ДПС на практика управляват заедно Пловдив и са част от мнозинството в общинския съвет”, заяви Атанасов.

Според ДПС монтирането на антиислямистките билбордове са евтини и плоски предизборни трикове. Общинският съветник от Движението Бранимир Иванов каза за Plovdivutre.bg, че прокуратурата не е доказала, че у нас има радикален ислям.

Против изявата на НИЕ се обявихо и от "ЛГБТ Пловдив" /гражданска инициатива на лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови хора/. Те дори изпратиха сигнал до кмета Иван Тотев, с който искаха билбордовете да бъдат свалени, защото “така се спекулира с обществените нагласи”.

Днес от НИЕ отново предупредиха за пълзяща опасност от налагане на фундаменталистки и ислямистки убеждения, особено в гетата. “Не ние рушим етническия мир, а ДПС”, заяви Петко Атанасов. Той припомни, че билбордовете изобразяват документална снимка, направена в Лондон по време на ислямистки протест. На нея ясно се вижда плакат, на който на английски пише “Ислямът ще управлява света, свободата може да върви по дяволите”. Но очевидно чуждите езици не са силата на ДПС, коментира лидерът на НИЕ. “Бих искал да ги попитам също къде бяха те, когато в квартал „Столипиново” се проповядваше радикален ислям и се формираха радикализирани ядра, къде изобщо бяха ДПС през последните 20 години, когато трябваше да се работи с етническите малцинства и да не се допуска тяхното радикализиране”, каза Петко Атанасов. Той припомни, че те първи са дали сигнал за създаването на организация „Халифат в Западните Родопи” в „Столипиново” още преди десет години. Важен е фактът, че един от осъдените условно тогава е подсъдим и сега по делото в Пазарджик.

Утре НИЕ ще присъстват на делото, но без байряци и шум. Заради делото срещу 13-те имами в Пазарджик ще има мирен протест, обявиха и от ВМРО. Митингът-шествие е насрочен за 8,30 часа сутринта в сряда и ще тръгне от сградата на община Пазарджик, за да стигне до Съдебната палата, обявиха войводите.

Повод за второто шествие е поредното заседание по делото срещу имамите, обвинени в пропагандирането на радикален ислям.