Сините депутати твърдят: Няма да предлагаме кандидат за КС

Политика

27-11-2012, 19:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Йордан Бакалов обяви, че морално се приема като изключен от СДС

Парламентарната група на Синята коалиция (СК) реши днес на свое заседание да не предлага и да не подкрепя свой кандидат за Конституционния съд, заяви след заседанието им в парламента депутатът Йордан Бакалов.

"Бойко Борисов и ГЕРБ, БСП и ДПС да си поемат отговорността, тъй като те създадоха проблема. Никаква причина няма, която да промени моята позиция. Не се притеснявам от заплахи, а решението си Парламентарната група взе единодушно с всички 14 депутати", добави той.

Според него ще бъде доста смешно и не политическо, ако някой от СДС внесе предложение за кандидатура.

Бакалов допълни, че морално се приема като изключен от СДС, тъй като е имало обсъждане за неговото изключване в централата, но впоследствие е помилван.

Вчера Националният съвет на СДС реши да изключи трима депутати - Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров заради уронване престижа на партията.

"До края на седмицата ще направим номинация за съдия в Конституционния съд, каза председателят на партията Емил Кабаиванов. Останалите 6 депутати от СДС са задължени от Националния съвет да я внесат и подкрепят. Ако откажат, тяхната съдба ще бъде същата – изключване", каза Кабаиванов.

Основната причина за изключването им бе е техният отказ бившият президент Петър Стоянов да бъде предложен от СДС за член на Конституционния съд.

След тяхната реакция Петър Стоянов "отказа да бъде номиниран с обяснението, че има международни ангажименти".