Стартира кампания за профилактика на стомашните заболявания

Мисия Бургас

28-11-2012, 06:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Безплатни прегледи и изследвания на стомаха с последен клас видеоендоскоп

Профилактика на киселинно обусловените заболявания и гастроезофагеална рефлуксна болест стартират от началото на следващия месец в МБАЛ „Черноморска – Бургас” в Меден рудник. 

Безплатните прегледи и фиброгастроскопия ще са за симптом на хроничен езофагит,  гастрит, хеликобактер пилори, рак на стомаха, чрез скрининг и фиброгастроскопия,  язвена болест на стомах и дванадесотопръстник, както и за хронични болести и възпаленеие на лигавицата на хранопровода.

Проучвания показват, че до 50% от възрастното население в Европа има парене и стомашни киселини, а 20% страда от Гастро-Езофагеална Рефлуксна Болест (ГЕРБ).

„Гастроезофагеалната рефлуксна болест е сред най-разпространените стомашни заболязания, с многофакторна полиетиология  и типична клинична картина .Всеки втори пациент усеща парене зад гръдната кост или както са по-известни - киселини” , обяснява д-р Петьо Компански, доктор на медицинските науки, завеждащ Вътрешното отделение със сектор Гастроентерология и Пулмология в МБАЛ „Черноморска”.

Профилактичните изследвания ще включват безплатни клиничен преглед, анамнеза статус, ендоскопско изследване, фиброгастроскопия на хранопровод, стомах и дванадесетопръстник.

„Ендоскопското изследване е профилактика на бъдещето, то допринася за ранна диагноза на заболяванията на хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника, включително и на злокачествените заболявания на тези органи. Апаратурата, с която ще се прави е последен, най-висок  клас видео ендоскоп”, разясни д-р Иванка Джиброва от отделението.

Профилактичните прегледи ще се извършват от 3 до 7 декември, включително от д-р Петьо Компански д.м. н. и от 10 до 14 декември от д-р Иванка Джиброва в Медицински център 3 в болницата в Меден рудник, след предварително запазен час на телефон 056 707 606.