Майката на загиналата Ивиана: Трябваше да е булка след 15 дни

Крими

28-11-2012, 06:03

Снимка:

Славея Стоянова, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

След смъртта на младата жена 3-годишното й детенце започва да заеква и да се напикава нощем

До последно си говорехме с дъщеря ми по телефона, докато тя чакаше този злощастен автобус, по-късно опитах да се свържа с нея, но повече връзка с номера й нямаше.
Това разказа в съда Снежана Динкова, майка на Ивиана Димитрова, една от жертвите в катастрофата на автомагистрала "Тракия" на 15 юни 2011 г., пише "24 часа". 
Ивиана щеше да се омъжи за приятеля си Страшимир след 15 дни, всичко беше готово, и менюто, и дрехите, свидетелства жената, която поне на пръв поглед изглеждаше посъвзела се от тежкия удар. Тя бе в съда заедно със съпруга си.

След смъртта на Ивиана 3-годишното й детенце започва да заеква и да се напикава нощем. Все още не се е възстановило съвсем, допълни Снежана Динкова. За него се грижели бащата и бабите.
Майката на Ивиана е един от 18-те свидетели, които ще бъдат разпитани по делото за кървавия инцидент. В него загинаха 9, а други 11 получиха тежки или средни телесни повреди.

Прокуратурата обвини трима - собственикът на фирмата презозвач Ениз Ченгел, шефът на транспортния отдел Николай Точев, бивш шеф на ДАИ-Бургас и шофьорът Светослав Димитров.
Тримата стояха на дистанция в коридора пред съдебната зала. Точев разкри, че след случая повече не си е говорил с Ченгел. Нямаше какво да си кажем, след като той заяви, че ми е прехвърлил всички отговорности, призна бившият шеф на ДАИ-Бургас.

Повече от 2 часа продължи конституирането на частните обвинители, както и консултациите на страните, за да се стигне до споразумение за съкратено съдебно следствие. Така от 70-те свидетели в обвинителния акт на Пловдивската окръжна прокуратура, показания в Бургас ще дават само 18.

В списъка са останали тези, които са определящи за крайния изход на делото. Преценихме, че не е необходимо да бъдат разпитвани ранените, това ще ги разтрои допълнително, а и те не могат да кажат много за това как се е стигнало до пътния инцидент, мотивира се председателят на съдебния състав Денчо Стоянов.
От всички назначени експертизи, ще бъдат изслушани само две - те са свързани с техническото състояние на автобуса.

Дългите консултации по определяне на окончателния списък от свидетели изнерви и обезсърчи близките. Това е цирк, възкликна гневно Мариана, майката на Пламена - 22-годишното момиче от Приморско, за което автобусът също се превърна в ковчег. За да се впишат като частни обвинители по делото дойдоха синът и дъщерята на починалата в пловдивската болница Албена Самуилова. Тя се се озовава в рейса на път от Гърция за дома, за да види новородените близнаци на сина си Антон.

Съдебният състав прецени, че гражданските искове не трябва да се гледат в рамките на това дело, тъй като това щяло да усложни и забави процедурата. Всеки един от наследниците на загиналите, както и ранените от катастрофата могат да заведат граждански дела за финансово обезщетение.
Тримата подсъдими отказаха да дават обяснения в началото на процеса, заявиха, че ще направят това на по-късен етап. Никой от тях не се призна за виновен.

Според прокуратурата собственикът на "Ентуртранс" Ениз Ченгел е виновен за "немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност по смисъла на Закона за автомобилните превози". 
Разследването е стигнало до заключение, че като управител на фирмата превозвач той не е направил необходимото за безопасното пътуване - рейсът не е бил в изправност, което бе доказано от автотехническата експертиза. Аналогично е обвинението и към ръководителя група транспорт във фирма "Ентуртранс" ООД Николай Точев. Според държавното обвинение шофьорът също има вина за тежката катастрофа. Той е загубил е контрол върху пътното превозно средство, не е намалил скоростта и не е спрял навреме при възникналата опасност.

В първия ден от процеса  бе разпитан и Паун Тенев от ДАИ-Пловдив, който заедно със свой колега бил изпратен на място след инцидента. Тенев разказа, че една от гумите била "на парцал" след като гръмнала, другата пък била спукана. Той видял и скъсан барабанен болт, но най-вероятно по време на катастрофата, тъй като не бил ръждясал. Инспекторът свидетелства, че дни преди инцидента съставил акт за административно нарушение на шофьора Димитров. Според документите обаче излизало, че той е почивал през последния месец.

Мегаделото продължи с разпити на свидетели днес. Пред съда застана прекият очевидец Владимир Пеев - шофьор на камион, който в нощта на инцидента е пътувал в обратната посока.