Високо напрежение в Пазарджик. НИЕ на делото срещу ислямистите

Мисия Пловдив

28-11-2012, 07:20

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Шествие в града организират партиите ВМРО, Атака и Защита

От политическа партия НИЕ ще присъстват на днешното заседание по делото за разпространение на антидемократична идеология срещу 12 имами и 1 учителка в Пазарджик. Няма да правим демонстрации и митинги, но ще подкрепим държавата да ни защити от ислямистите, които проповядват „джихад”, заяви преди акцията Петко Атанасов председател на НИЕ.

Той съобщи още, че двата билборда в Пловдив са били поставени предупредително срещу пълзящата заплаха от ислямския фундаментализъм. От НИЕ потвърдиха още, че са имали предупреждения от страна на Общинския инспекторат-Пловдив, защото от плакатите са притеснили съветниците от ДПС. Има опити да се създават ядки на салафитите в Пазарджик и Пловдив и да се нагнетява религиозно напрежение, предупредиха още войводите.

Протест в Пазарджик днес организира още активисти на ВМРО, "Атака" и "Защита”. Националистите ще шестват мирно в подкрепа на спокойната работа на съда по време на поредното му заседание по делото за разпространение на радикален ислям.

Въпреки това от полицията в Пазарджик обявиха, че ще засилят присъствието си в района около Съдебната палата. В непосредствена близост до и около сградата на съда няма да бъдат допускани хора освен тези, които имат служебни ангажименти. Протестиращите ще бъдат допуснати само до Градската градина в Пазарджик, каза говорителят на ОДМВР-Пазарджик Мирослав Стоянов.

При досегашните заседания по процеса привърженици на подсъдимите имами организираха нерегламентирани митинги с демонстративно забулени жени и мъже с дълги бради.Досега 13-те обвинени в проповядване на радикален ислям не се признават за виновни пред Окръжния съд в Пазарджик. Обвиненията срещу мюсюлманите са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководене и членуване в радикалната организация.

Сред подсъдимите са ходжата на Сърница Саид Мутлу, който е сочен за ръководител на българския клон на нелегалната организация Ал Уакф ал Ислями, както и районния мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих. По-голямата част от подсъдимите са от областите Пазарджик, Смолян и Благоевград и са завършили висше теологическо образование в Саудитска Арабия. Сред 13-те обвиняеми има една жена - учителка.