Насилена карловка осъди България в Страсбург

Животът

28-11-2012, 07:49

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Държавата трябва да плати 15 000 евро заради провал на разследването

15 000 евро обезщетение трябва да плати България на 32-годишна жена от Карлово, която била изнасилена, когато е била на 14-годишна възраст. Това реши Съдът по правата на човека в Страсбург, който осъди България за неефективното разследване по случая, съобщава БХК.

Придружена от родителите си, М.Н. е подала жалба веднага след изнасилването, като е дала подробно описание на четиримата й нападатели и е назовала трима от тях. На следващия ден е бил изготвен медицински доклад и трите обвинени лица са признали вината си, като посочили и четвъртия виновник. М.Н. на двата пъти в следващите дни е направила опит за самоубийство.

Въпреки бързото начално разследване и провеждането на разпити, в следващите 10 години, от октомври 1994 година до същия месец на 2004-а, не са предприети никакви стъпки да се продължи разследването. На 19 октомври 2004 година обвинените лица са разпитани отново - те оттеглят показанията си и отричат обвиненията. През април 2006 г. делото е било частично прекратено по отношение на двама от нападателите на базата на давностен срок от десет години. Само един от нападателите е намерен за виновен и осъден, а четвъртият е бил обявен за неидентифициран.

Съдът счита, че пасивността на разследващите органи е причината за изтичането на давностния срок по отношение на двама от заподозрените извършители. Наред с това липсата на определени следствени действия, е компрометирало ефективността на необходимото разследване. Магистратите в Страсбург присъждат 15 000 евро на карловката за претърпени неимуществени вреди и 2000 евро за разноски по делото, съобщава още Днес.бг