Цветанов се учи на сигурност от САЩ

Политика

28-11-2012, 08:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министърът е на посещение там

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов разговаря със секретаря по вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано, съобщиха от МВР.

Основната среща на българската делегация в САЩ вчера беше с Джанет Наполитано – секретар по вътрешната сигурност на САЩ. В състава на Департамента за вътрешна сигурност влизат повечето от основните правоохранителни служби на САЩ, което прави тази институция важна част от правоохранителната система на Съединените щати – контратерористични заплахи, гранична и митническа сигурност, финансови и кибер престъпления и други са в сферите й на противодействие.

На срещата, освен Наполитано присъства и помощник-секретарят по вътрешната сигурност Алън Бързин, както и директорите на основните служби, влизащи в състава на Департамента за вътрешна сигурност – Сикрет Сървис, Службата за имиграционен и митнически контрол, Службата за гранична охрана и други. Джанет Наполитано благодари на министър Цветанов за ползотворното посещение в София в началото на м. октомври 2012 г. Според американската страна това посещение за пореден път е потвърдило важността на България като стратегически партньор на САЩ в региона, както и значението на двустранното сътрудничество в толкова важна област като правоохраната. По време на посещението си в България Наполитано е имала възможността да се запознае с волята и решимостта на българското правителство в борбата с организираната престъпност, корупцията и международният тероризъм.

Българската и американската страни дадоха особено висока оценка на подписаното в София през октомври двустранно Споразумение за засилване на сътрудничеството при предотвратяването и борбата срещу тежката престъпност. Според Наполитано споразумението задава "нови хоризонти на двустранното сътрудничество", а възможността за обмен на информация в реално време допринася за по-бързото и ефективно разследване на всички форми на престъпна дейност без изключение.

В рамките на срещата беше обсъдена възможността за създаване на специализирано оперативно звено съвместно между ГДБОП, Сикрет Сървис и Департамента за вътрешна сигурност на САЩ по противодействие на престъпленията в Интернет. Директорите на ГДБОП и Сикрет Сървис Станимир Флоров и Марк Съливан подчертаха важното значение на подобно звено, имайки се предвид мястото и ролята на България в региона по този кръг въпроси. Наполитано заяви, че наблюдавала с огромно удовлетворение оперативното взаимодействие между двете служби (Сикрет Сървис е функционално подчинена на секретаря по вътрешна сигурност на САЩ) и много често сочи това взаимодействие за пример пред други държави. Сътрудничеството между ГДБОП и Сикрет Сървис по най-добър начин илюстрира цялостното сътрудничество между България и САЩ в правоохранителната сфера.

В разговора беше обърнато специално внимание на граничната сигурност и възможностите за двустранно сътрудничество. Цветан Цветанов запозна американската страна с постигнатото от България до момента, както и с актуалната оперативна обстановка в региона. Разгледани бяха редица регионални фактори, които оказват потенциален имиграционен натиск върху България – конфликта в Сирия, общото състояние на несигурност в района на Близкия и Средния Изток, както и потенциални имиграционни заплахи от някои държави в Северна Африка. Джанет Наполитано заяви, че САЩ следят с безпокойство процесите в тези региони и споделят загрижеността на българското правителство. Въпреки много високата оценка от американска страна за българските граници, отговарящи на всички изисквания на Шенгенското споразумение, не бива да има никакво подценяване на възможните имиграционни заплахи. В тази връзка Наполитано и Цветанов се договориха в началото на 2013 г. да бъдат командировани експерти от Гранична полиция, охраняващи външната граница на Европейския съюз, да посетят югозападната граница на САЩ, където на място да се запознаят с дейността и най-добрите практики на американските гранични служби по отношение на незаконната имиграция, регулирането и контрола на пътникопотока, противодействието на трафика на хора и незаконното преминаване през границата и други. Министър Цветанов приветства подобна възможност, подчертавайки, че винаги е бил за споделяне на добри практики и обмяна на опит.

Бяха обсъдени и конкретни договорености за засилване на двустранното сътрудничество в областта на обучението на кадри от правоохранителната и правораздавателната система, за оптимизиране и увеличаване на обмена на информация по конкретни оперативни случаи, както и общи въпроси на двустранното сътрудничество. И двете страни изразиха удовлетворение от факта, че срещите на високо ниво се случват с такъв висок интензитет между МВР и Департамента за вътрешна сигурност – четири срещи за по-малко от една година, което е блестящ израз на нивото на доверие и взаимна подкрепа.