Моника ще свали Мишо, надяват се в Айтос

Животът

28-11-2012, 10:59

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Миещото мече пристигна от софийския зоокът с "размножителен договор", но остана за постоянно

Айтоското зоосемейство се увеличи с още един член. Миещата мечка Моника от София вече постоянно ще обитава единствената в Бургаско зоологическа градина.

Първоначалната идея била столичанката да пристигне само с "размножителен договор", но в крайна сметка останала за постоянно да прави компания на мъжкаря Мишо, шеговито обясниха от зоопарка.

Новата двойка еноти има всички удобства за съвместен живот и създаване на потомство в менажерията. 

Мишо също е от Софийската зоологическа градина и от близо три години е самотен в клетката си в Айтос. Въпреки, че отдавна е сам, за сега не проявява особен интерес към партньорката си. За сметка на това показа джентълменско отношение към новодошлата - още в първия ден й отстъпи леглото си от слама, разказват още от зоокъта. 

Моника е доста по-емоционална и напориста, и вероятно тя първа ще предприеме стъпки към сближаване, предполагат зоослужителите. Според тях периодът на адаптация при миещите мечки е не повече от две седмици.
И двамата са в полова зрялост, той е на 5, а тя на 2 години. В зоопарка вярват, че двамата ще се опознаят до февруари, когато е размножителния период на енотите. Бременността при тях трае два месеца, раждат до шест бебета.
Енотите са нощни хищници, обикновено хапват насекоми и малки гризачи, обяснява управителката Росица Златева. В зоопарка, обаче, менюто им включва основно гранули с богато съдържание на белтъчни. Обичат да се гощават и с попара от овесени ядки. Много често зоослужителите им забъркват каша с царевично брашно или попара с хлаб и макарони. Не обичат сладкото, а плодове и зеленчуци дори не помирисват.