50 души протестират в Пазарджик, съдът разпитва тайни свидетели

Животът

28-11-2012, 10:30

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Подсъдими са 13 души, обвинени в проповядване на антидемократична идеология

Четвъртото заседание по делото срещу 13-те имами за проповядване на омраза, антидемократични идеи и членуване в нелегална ислямска организация започна в Пазарджик с протестно шествие, на което се събраха около 50 души. На мястото присъства и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, предаде bTV.

Демонстрантите издигнаха плакати с надписи: "Държавата - ние, проблемът сте вие", "Нашите деца се нуждаят от сигурност" и "Нищо не дава толкова сила на властта колкото мълчанието".

Организаторите обосновават протеста си с подкрепа към съда, за да може да работи спокойно. Пред съдебната палата в Пазарджик са се събрали и около 50 представители на мюсюлманската общност. В района по установена вече традиция има засилено полицейско присъствие.

Единият от обвиняемите имами Али Ходжа заяви в съдебна зала, че процесът срещу тях е базиран на клевети и ще разедини хората.

На днешното заседание трябва да бъдат разпитани трима тайни свидетели. Преди месец всички свидетели промениха показанията си, дадени в досъдебното производство.

По делото в Пазарджик подсъдими са 12 мъже и една жена. Те са обвинени в проповядване на антидемократична идеология и участие в нерегистрираната в България организация "Ал Уакф ал ислями". Срещу трима от тях има и обвинения за насаждане на омраза на религиозна основа.

Досега по делото са разпитани над 20 свидетели, включително и един анонимен.