Вицето Попова: Да се премахне доживотният затвор без замяна!

Политика

28-11-2012, 11:21

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тази присъда е нехуманна и нечовешка, смята тя

Вицепрезиденът Маргарита Попова предлага наказанието доживотен затвор без замяна да бъде премахнато от системата на наказанията у нас.

Тя откри конференцията на тема "Помилването - репресия и хуманност в съвременните наказателни политики".

Според нея доживотният затвор без замяна е нехуманно и нечовешко.

Попова припомни, че две поредни правителство предлагат тази промяна с измения в Наказателния кодекс, но досега проектът не е влязал за гласуване в НС.

Вицепрезидентът анонсира и доклад на председателя на Комисията по помилванията Ива Пушкатова за най-тежките наказания в наказателното право и по точно доживотният затвор без замяна и съотносимостта му с помилването като институт, който изразява хуманност и състрадание.

Маргарита Попова посочи, че самото наказание – доживотен затвор без замяна, така, както е регламентирано не дава шанс на човека.

"Наказателното право предвижда едно наказание, за което няма надежда, човекът не се отчита като ценност, няма цели на наказанието, които могат да бъдат постигнати и не могат да се поставят такива цели, защото на човека му се налага наказание доживотен затвор без замяна – липсва перспектива.

И ние се питаме това ли е модерното, хуманно общество, което да дава шанс на човека, който стои в центъра на живота и който е единствената и най-важната ценност. Може ли помилването да бъде корекция, доколко може да бъде корекция и не е ли време по-европейски и хуманно да кажем, че няма място в наказателно правната система на наказанието доживотен затвор без право на замяна", каза Попова.

Вицепрезидентът настоя, че може да се говори и за единна европейска наказателна политика, но в областта с корупцията.

"Убедени сме, че единна европейска наказателна политика е възможна – тя предстои в бъдеще", каза тя.

Следващият възможен пункт за дискусия като единна европейска наказателна политика е трансграничната престъпност.