Как да лъжем убедително?

Животът

28-11-2012, 14:12

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

20 минути упражнения на ден ще ви превърнат в безпогрешен лъжец, твърди ново изследване

Ново изследване в списание „Frontiers of Science” твърди, че с 20 минути упражнения на ден, лъжците могат да станат почти неразличими от казващите истината, пише "Дейли мейл". Лъжците могат да отстояват лъжата, точно толкова лесно, колкото и истината.

 

Хю е докторант по психология в Северозападния университет и автор на изследването. Заедно с колегите си помолил 16 души да пососчат 3 фалшиви факта за себе си - име, дата на раждане и роден град. Пред доброволците били поставени „да” и „не” бутони, чрез които трябвало да отговарят на зададените им въпроси.

 

Определените като „лъжци” трябвало да натиснат бутонът „да” за неистинен факт и „не” за истински такъв.

 

Въпреки че задачата на „лъжците” изглежда по-трудна на пръв поглед, след 270 опита или 20 минути, те станали неразличими от тези, които казвали истината, въз основа на точността и времето за реакция.

 

Според учените, добрите лъжци потискат естествения инстинкт на мозъка да казва истината и така си налагат да възприемат даден неверен факт като верен.

Хю казва, че веднъж като практиката е овладяна, хората са способни да потискат този инстинкт и така лъжат много по-убедително.

 

Целта на учените е да разберат дали подобни машини са в състояние да идентефицират обработената измама и да помогнат на правоприлагащите органи да се справят с престъпниците.