Стегнаха администрацията, вдигнаха заплатите

Политика

28-11-2012, 13:53

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

30 структури са закрити или преобразувани с цел по-голяма ефективност и ефикасност

Числеността на администрацията е намаляла с 13,3% от август 2009 година досега.

Това става ясно от доклада за подобряване на управлението на човешките ресурси в държавната администрация, който беше приет на правителственото заседание днес.

От началото на мандата на сегашното правителство са закрити и преобразувани 30 структури на държавната администрация.

Благодарение на новата система за плащане в администрацията пък заплатите са увеличени с 13% без да са давани допълнителни бюджетни средства за това.

Наблюдава се обаче увеличение на броя на служителите, които са назначени без конкурс.

Към 1 юли 2012 г. средната заплата в централната администрация е била 763,89 лв., а след въвеждането на новите правила достига 865 лв.

Към 1 септември 2012 г. средната заплата в администрацията на МС и министерствата е 1181,72 лв., което представлява увеличение с 13,16% спрямо 1 юли същата година.

В резултат на провежданата политика за оптимизация на държавната администрация след 1 август 2009 г. 30 структури са закрити или преобразувани с цел постигане на по-голяма ефективност и ефикасност.

Числеността на централната администрация е намалена с 9954 щатни бройки или 13,84% спрямо юли 2009 г. В допълнение, щатната численост на МВР е намалена с 6000 щатни бройки. Вследствие на извършената оптимизация и въвеждането на новия модел на заплащане, средната месечна работна заплата на служителите в централната администрация нараства с 13,24%, което е пропорционално на намалението на числеността. Увеличението е постигнато без да са били необходими допълнителни бюджетни средства.

Въвеждането на новия модел на заплащане създаде ясни правила за формирането и увеличението на работната заплата, а допълнителните възнаграждения са само за постигнати резултати, като справедливо отчитат приноса на всеки отделен служител.

Размерът на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати на отделен служител за една година не може да надвишава 80 на сто от начислените му за съответната година основни заплати, а общият размер на разходите за допълнителни възнаграждения не може да надхвърля 30% от предвидените за заплати, възнаграждения и задължителни осигурителни вноски.

Оптимизацията на функциите и процесите в държавната администрация следва да продължи, тъй като по този начин се освобождава финансов ресурс, който може да се използва за последващо увеличаване на заплатите на служителите.

Така се повишава конкурентоспособността на администрацията по отношение на частния сектор и позволява да се привлекат по-високо квалифицирани служители. По този начин се създава малка, ефективна и мотивирана администрация, посочва в заключение доклада.