Искаме си велоалеята по бул. "Цанков", ревнаха колоездачи

Мисия София

28-11-2012, 14:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Надяваме се да е последният път, в който забравят, така че да не се случват протести, заявиха те

Велосипедисти излязоха на мирен протест около метростанция "Васил Левски" в столицата, за да отбележат откриването на бул. "Драган Цанков" и кръстовището му с бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".

Има конфликтна зона и затова протестираме, за да може възможно най-бързо тази конфликтна зона да бъде премахната, каза Иво Делин от сдружение "Велоеволюция".

Велосипедистите негодуват, защото с разширяването на пътните платна от две на три, се оряза силно тротоарът, по който имаше велоалеи. От "Велоеволюция" са изпращали няколко писма и становища до Столична община, но не им е отговорено адекватно.

Кметът на София каза при откриването, че е винаги готова да приеме всички добри предложения. "Възложила съм вече на заместник-кмета да се види с представителите на "Велоеволюция", с които работим много добре и те много ни помагат. Да уточнят точно по какъв начин да бъде направена тази маркировка, така че за велосипедистите също да е удобно преминаването по изцяло обновения мост", каза тя.

"Обещавани са ни много неща, много пъти. Всеки път когато забравят велоалея и ние пишем писма и становища ни казват: Добре, другия път ще проверим и ето поредният случай, в който е натоварено кръстовището и опасно – пак не се случи това да проверят в плановете, че има вече съществуваща велоалея и трябва да се помисли за преминаване на велосипедистите. Надяваме се да е последният път, в който се забравят велоалеите, така че да не се случват протести", каза още Иво Делин.

В момента никой не може да каже колко са велосипедистите в София. Спрямо трафика са около 1%, но кръстовището при бул. "Драган Цанков" е второто по натовареност в София спрямо велосипедния транспорт, казват от организацията.