Батак въстана, не искат служби в църквата-костница

Животът

28-11-2012, 14:39

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Батачани са изпратили нова подписка до наместник-председателя на Светия синод митрополит Кирил

Близо 900  жители  на  Батак  са се подписали под писмо до наместник-председателя на Светия синод митрополит Кирил с искане да бъдат прекратени богослуженията в църквата -костница "Света Неделя" в града. Подписалите се настояват църквата да остане музей и да пази паметта на загиналите, а не в нея да се правят сватби и кръщенки.

Представители на различни неправителствени организации  изказаха своя протест и срещу изготвянето на акт от страна на Община Батак за обявяване на църквата за публична общинска собственост. Сигнал за това е подаден от Културно-историческо дружество "Будител" – гр. Батак, до президента, министър-председателя, министрите на културата и на отбраната, предаде pa-media.net. Искането на "Будител" е за отмяна на незаконосъобразно изготвения акт от Община Батак за публична общинска собственост на културно-исторически и военен паметник църква-костница и музей "Света Неделя", е записано в документа.

"В продължение на 136 г. историческата църква-костница в Батак изпълнява важна роля в държавната политика и идеология с цел запазване целостта на нацията и държавата. След 1876г. по воля на дедите ни богослуженията в историческата църква са прекратени и с активна роля и средства на българското правителство  и народното събрание тя  е одържавена и превърната в мавзолей-костница на загиналите за българската свобода герои – Априлци, за да възпитава поколенията в чувство на патриотизъм и признателност." В документа се посочва, че църквата е държавна от 1911 г  с влизане в сила на Закона за старините и не съществува документ или акт от страна на държавата, с който да е извършена денационализация и раздържевяване на движимите и недвижими културни ценности .

Собствеността на храма винаги е била общонародна – държавна, е позицията, която намира широк отзвук в социалните мрежи. Очаква се областният управител на Пазарджик да се произнесе по решението относно промяната на собствеността на имота.