Бойко бута български компании при ЦЕРН

Политика

28-11-2012, 17:32

Снимка:

Министерски съвет

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бойко Борисов и директорът на ЦЕРН обсъдиха възможно сътрудничество

Днес премиерът Бойко Борисов и директорът на ЦЕРН Ролф Хойер обсъдиха възможностите български компании да се включват в повече проекти на Европейската Организация за Ядрени Изследвания, както и да получават индустриални поръчки за материали, оборудване и услуги.


„България е малка държава, но участието на Вашата страна в ЦЕРН е голямо и българските учени имат видим принос”, заяви по време на срещата Ролф Хойер. Той подчерта успешното участие на българската страна в подготовката на изследванията на големия адронен ускорител от 1990-та година и експеримента CMS - Компактен Мюонен Соленоид. По думите му наши учени имат изключителен принос и в разработката на следващото поколение на световната мрежа WWW, наречено Grid.


По време на срещата двамата говориха и за шансовете страната ни да използва средства от европейските фондове за обучение на български лекари съвместно с научния център на ЦЕРН в Австрия. Разговорът се въртеше и около медицински приложения на разработваните в ЦЕРН технологии и особено на адронната терапия - новият метод за унищожаване на тумори.

Борисов и директорът на ЦЕРН разговаряха и за възможността в бъдеще да се започне евентуално построяване на център за адронна терапия у нас, финансиран със средства от европейските фондове, с помощта на ЦЕРН. Според Хойер подобен център в страната ни би дал възможности за достъп до лечение на хора не само от България, но и от съседни държави и би имал изключително значение в международен план по отношение лечението на онкологични заболявания.