Европейската комисия ни се издължи наполовина

Животът

28-11-2012, 20:55

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

България чака още 192 млн. евро

Европейската комисия е изплатила част от задълженията си към България, става ясно от справка, предоставена днес на Комисията за бюджети на Европейския парламент, съобщиха от офиса на евродепутата Ивайло Калфин.

Според информацията през последните седмици Брюксел е превел на правителството в София 207,9 милиона евро. Европейската комисия дължеше на България 400,2 млн. евро за изпълнени дейности по проекти, финансирани чрез структурните и Кохезионния фонд. Заради недостига на средства от европейския бюджет обаче плащанията по одобрение фактури бяха задържани.

С превеждането на последната сума неразплатените фактури към 26 ноември 2012 г. остават 192,3 милиона.

Напълно са издължени плащанията по Европейския фонд за регионално развитие. По Кохезионния фонд остават непокрити задължения за 148,1 млн., а по Европейския социален фонд - 44,2 млн. евро.

Европейската комисия е направила плащания и към всички страни членки общо в размер на 7 млрд. евро. След преводите в общата хазна на съюза са останали едва 459 милиона евро. Дупката в бюджета на ЕС за 2012 г. остава над 6,5 милиарда евро, след като на 12 ноември преговорите за неговата актуализация бяха прекратени заради отказа на страните членки да се съгласят с нея. Европейската комисия поиска допълнително 8,9 милиарда (8,3 млрд. от тях по структурните и Кохезионния фонд), за да разплати фактурите, идващи от страните членки за изпълнени проекти, съфинансирани чрез европейските фондове и програми.