В Балкана вдигали опасна джамия

Животът

29-11-2012, 08:04

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Изграждат я в Планиница от 3 години, но без никакъв строителен контрол

Необезопасен строеж на джамия стряска жителите на едно от най-големите села в Балкана Планиница. Сигнал за стърчащи наоткрито железа метър над бетоновите основи съвсем близо до тротоара и спирката, където преминават много хора и коли, е подал общинският съветник от ГЕРБ арх. Бончо Бончев до кмета на населената предимно с мюсюлмани община Руен Исмаил Осман, пише в. "Твоят ден".

Джамията се строи от 3 години и била на фаза първи етаж. Поради липса на средства обаче изграждането на молитвения дом било спряно, но обектът останал необезопасен според необходимите нормативни изисквания.

"Строи се само когато постъпят дарения и като гледам джамията ще бъде завършена до 5-6 години. Немислимо е обаче през това време да остане в този вид, иначе рискуваме живота и здравето на хората", обясни арх. Бончев. Затова спешно се налагало строежът да бъде опакован с мрежи. На него дори не бил посочен инвеститора и фирмата изпълнител, за което общинският съветник поискал информация от кмета.

Пред "Твоят ден" Бончев уточни, че не бил против джамията, за която били издадени всички небходими строителни разрешения. "За това и не съм подавал сигнал до РДНСК, а направо до кмета, за да се реши въпроса на местни ниво без да се създава етническо напрежение", обясни съветникът от ГЕРБ. Но не било възможно една от най-големите обществени сгради в общината да се изгражда без никакъв строителен контрол. "А в същото време общинската администрация, която е известна със своята строгост и безкомпромистност към одобряваните инвестиционни проекти на местните жители, да не констатира тези нередности", допълни арх. Бонев.

"Ще сформирам комисия, която да провери на място строежа и ако има нередности, ще издам заповед да се отстранят", заяви руенският кмет Исмаил Осман.

В Планиница живеят 2000 души. Джамията била проектирана с капацитет за 500 души и ще бъде една от най-големите в Бургаска област.